Manifestacija „Dani kupine“ u nedelju na Stavama

Tradicionalna manifestacija posvećena kupini po 11. put održava se u nedelju 29. jula na Stavama. U takmičarskom delu učestvovaće dvadesetak kupinjaka, a na izložbi kupine i proizvoda od kupina predstaviće se veliki broj proizvođača, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare tim povodom.

Izložba kupina i njihovih proizvoda počinje u 10 sati, svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 11.30, nakon čega sledi kulturno – umetnički program, a proglašenje pobednika i dodela nagrada je u 13.00 sati. Predviđen je i program posvećen narodnom stvaralaštvu. Organizatori su najavili prezentaciju i degustacija kupinovog vina.

Stručne ekipe Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo zajedno sa predstavnicima Mesne zajednice već obilaze prijavljene kupinjake za takmičenje, od kojih će najbolji biti nagrađeni, najavio je član Saveta „Dana kupine“ Zoran Lukić. Biće održani i prateći programi kao što su mini gastro fest, sportske aktivnosti – turnir u malom fudbalu, lekarski pregledi meštana i okoline za čiju realizaciju će se pobrinuti Dom zdravlja Valjevo.

Grad Valjevo je pokrovitelj ove manifestacije koja se već jedanaestu godinu održava na Stavama, saopštio je na konferenciji predsednik Saveta „Dani kupine“ sekretar Skupštine grada Đorđe Pavlović. „ Kupinijada je praznik života na selu, okupljanja, druženja i razmene iskustava proizvođača, ne samo kupine već i drugog voća. Ovo je izuzetno lepa prilika za druženje, za razgovore i ove godine nastavljamo po programu koji smo imali ranijih godina, trudeći se da svake godine uvedemo neku novinu. Grad Valjevo kao nosilac manifestacije iz godine u godinu prepoznaje trud ljudi iz organizacionog odbora i uopšte meštana sa Stava i prepoznaje koliko je to za njih značajno, tako da je i ove godine Grad izdvojio novčana sredstva za finansiranje ove manifestacije“, naglasio je Pavlović.

Direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković je istakla da će na ovoj manifestaciji biti i izložba domaće radinosti, narodnog stvaralaštva, za koju je prijavljeno oko 30 izlagača. „Izlagači iz Bjeljine, Užica, Loznice, Ljubovije i Krupnja predstaviće svoje tradicionalne proizvode od kupina, poslastice, sokove, kupinovo vino i ostale proizvode. Turistička organizacija i grad Valjevo podržavaju ovu manifestaciju iz godine u godinu i postoji odlična saradnja i ono što sa sigurnošću mogu da vam kažem je da su dobri organizatori i dobri domaćini, koji će vas dočekati i dobro ugostiti u nedelju. Stave imaju 400 domaćinstava, a 350 se bavi proizvodnjom kupine, što zaista govori da je ova manifestacija vredna pažnje“, istakla je direktorka TOV.

Regionalna privredna komora Valjevo i ove kao i prethodnih godina angažuje se na animiranju privrednika i prikupljanju sredstava od sponzora, rekla je u obraćanju novinarima predstavnica Komore Biljana Vukomanović. Uloga Komore je da povežu privredna društva i pomognu finansijski kroz donatorske poklone za učesnike u ovoj manifestaciji.

Organizatori su pozvali građane da dođu na ovu manifestaciju u što većem broju. Kada dođu biće im u potpunosti ukazano gostoprimstvo, očekuje ih posluženje kako dolikuje uz kafu i slatko od kupina, doručak i ručak i izuzetno lep i zanimljiv provod toga dana.

Ostale informacije možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *