Stanari Tešnjara sa gradonačelnikom o sudbini tešnjarskih kafića

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva Mihailo Milutinović razgovarali su danas sa predstavnicima Udruženja građana „Tešnjar“ i žiteljima ulice Kneza Miloša o aktuelnim problemima stanara ovog dela grada.

sa sastanka gradonacelnika i stanara tesnjara

U razgovoru sa gradonačelnikom, građani su najviše žalbi izneli na buku koja u večernjim časovima dopire iz ugostiteljskih objekata, ali su se požalili i na rad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Jedan od stanara rekao je da ugostiteljski objekti u Tešnjaru ne poseduju nikakvu zvučnu izolaciju i da zbog toga građani tog dela grada faktički nemaju pravo na mir i mirno uživanje stana. On je dodao i da ugostiteljski objekti ne poseduju nijedan papir koji bi morao da bude vidno izložen.

Milutinović: Zavod za zaštitu spomenika kulture je kočnica razvoju Tešnjara

Zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva izjavio je da Grad ima velikih problema sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Prema njegovim rečima, paradoks je u tome što Grad u celosti finansira ovaj Zavod, a on svega 20 odsto radi za Valjevo, dok se ostala angažovanja Zavoda odnose na okolna mesta kao što su Ljig, Loznica, Šabac itd.

Problem sa Zavodom je utoliko veći što je nadležnost ovog tela nedovoljno definisana pa nijedan problem nije u stanju da reši zbog čega u Tešnjaru postoje ruine, zaključuje Milutionović ali dodaje da će taj problem do kraja godine biti rešen.

“Najveće žalbe građana su bile na buku koja je nesnosna u večernjim satima, pogotovo vikendom iz pojedinih ugostiteljskih objekata. Građani su zadovoljni radom opštinskih inspekcija kao i komunalnim službama. Međutim, imaju prigovore na rad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u smislu boljeg održavanja javnog reda i mira i reagovanja po njihovim prijavama”, rekao je Gvozdenović.

Gradonačelnik je izjavio da očekuje od policije da se odazove na pozive građana i da upostavi javni red i mir onako kako to dolikuje jednom velikom gradu kao što je Valjevo, a najavio je i ponovni susret sa građanima kako bi bila razmotrena mogućnost da se u ugostiteljskim objektima u Tešnjaru izvodi samo akustična muzika, bez pojačala i bez struje. S tim u vezi, gradonačelnik je najavio pripremanje Predloga odluke o zabrani korišćenja muzike sa pojačalima i električniim uređajima u Tešnjaru, a koji bi trebalo da bude izrađen u narednih 15 dana.

Osvrćući se na primedbe građana da zahtevi Zavoda za zaštitu spomenika kulture nisu u skladu sa potrebama građana, gradonačelnik je obećao da će sa direktorkom Zavoda obaviti ozbiljan razgovor kako bi ona mogla da ide u susret zahtevima građana, a ne da sprovodi neke mere koje nisu u interesu grada.

Sastanku je pored gradonačelnika prisustvovala i načelnica Gradske uprave, Jelica Panjković Tešić i šef za inspekcijske poslove Husref Osmanović. Komentarišući navode građana da pojedini ugostiteljski objekti ne zadovoljavaju zakonom propisane uslove za rad, načelnica je istakla da je provera ispunjenosti tih uslova u nadležnosti turističke inspekcije koja posluje u okviru republičkih organa, dok je Osmanović izjavio da nijedan noćni klub u Tešnjaru ne ispunjava uslove da bi tu mogao da bude.

U narednom periodu inspekcijske kontrole u Tešnjaru! 

S tim u vezi, gradonačelnik je izrazio spremnost da zatraži vanredne inspekcijske kontrole. On je najavio da će u narednom periodu uputiti zahtev načelniku Kolubarskog upravnog okruga da u koordinaciji sa nadležnim republičkim organima detaljno provere sve primedbe građana te da mu o tome podnesu izveštaj koji će biti predmet razgovora na narednom sastanku.

stanari tesnjara

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

1 Komentar

  1. Milan
    May 16, 2018 - 4:08 pm

    Komunalna policija kao i inspekcija ne vrše kontrolu parkiranja za zonu Tešnjar,gde mi kao stanari plaćamo parkiranje. Kroz ulicu Milovana Glišića retko kada prolaze tj samo po pozivu. Od drugih vozila ne može da parkiramo svoja vozila. Saobraćajna policija takođe ne kontroliše kretanje kamiona kroz Milovana Glišića, a postoji znak zabrane saobraćaja.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *