U Domu zdravlja obeležen svetski Dan medicinskih sestara

Povodom 12. maja, svetskog Dana medicinskih sestara, u valjevskom Domu zdravlja upriličena je svečanost tokom koje su se gostima obratili glavna sestra Gordana Simić, direktor dr Zaven der Hazarjan i član Gradskog veća dr Miroljub Ivanović, dok su u kulturno umetničkom programu učestvovali članovi Abeaševića, Đerdana i učenice Medicinske škole.

dr zaven der hazarjan
Dr Zaven der Hazarjan, direktor Doma zdravlja
Direktor Doma zdravlja dr Zaven der Hazarjan podsetio je na značaj uloge ovog zanimanja i njegovo jačanje kroz istoriju i dodao da danas medicinske sestre i tehničari aktivno učestvuju u istraživačkim radovima i projektima što je nekoliko godina unazad bilo nezamislivo.
“Medicinske sestre deluju na svim nivoima zdravstvene zaštite i to preventivno, odnosno pomažući zdravima da takvi ostanu, a bolesnima da ozdrave ili da nauče da žive sa svojom bolešću”, rekao je čestitajući Dan dr Zaven der Hazarjan.
Glavna medicinska sestra, Gordana Simić je podsetila okupljene na važnost i humanost poziva medicinske sestre i tehničara i da se od njih stalno očekuju dalje usavršavanje i moderna edukacija jer se samo tako može odgovoriti na sve izazove i zahteve profesije. Svima koji razmišljaju o ovom pozivu ona je preporučila da ga vole, a onima koji su već tu da budu ponosni na svoj posao i da ga ističu u svakoj prilici. Pored ostalog glavna sestra Doma zdravlja je dodala i da pacijenti uvek moraju biti na prvom mestu, a iskoristila je priliku i da se zahvali na podršci Grada i gradonačelnika, uprave ustanove i lekara koji uvek imaju razumevanja za predstavnike ove profesije.
dr miroljub ivanovic
Dr Miroljub Ivanović, član Gradskog veća

U ime gradske uprave član Veća dr Miroljub Ivanović pozdravio je medicinske sestre i tehničare prenoseći podršku gradonačelnika Zdravstvenom centru i Domu zdravlja.

“Veće i Skupština su pozitivno ocenili i usvojili izveštaj o radu za prošlu godinu uprkos nekim negativnim informacijama koje su stizale na račun vrednih medicinskih sestara, tehničara i lekara”, rekao je Ivanović  istakavši da gradonačelnik najveći deo radnog vremena ulaže u zdravstvo i da će medicinski radnici dobiti još bolje uslove za rad.
Gost na današnjoj svečanosti bio je dr Branko Bošković iz Visoke sportske i zdravstvene škole iz Beograda, jedine visoko obrazovne zdravstvene ustanove u Srbiji sa dva polja rada: humanističkim – za sportske trenere i sportske menadžere, odnosno medicinskim, gde se od 2009. godine školuju fizioterapeuti, a od prošle godine i strukovne medicinske sestre.
“Visoka sportska i zdravstvena škola je prva privatna obrazovna ustanova, osnovana još pre 21 godinu od eminentnih profesora Beogradskog i Novosadskog univerziteta. U njoj se sprovode trogodišnje akademske studije, stečenih 180 bodova su priznati u Evropi i diploma daje mogućnost konkurisanja za posao bilo gde, a moguće je i posle prve godine studija školovanje nastaviti u inostranstvu”, rekao je Bošković.
Pozivajući zaposlene da se doškoluju on je napomenuo da je godišnja cena 1400 evra, a da je plaćanje moguće u deset mesečnih rata, kao i da postoje moguće olakšice koje je moguće videti na sajtu škole.
Tokom svečanosti u Domu zdravlja najzaslužnijim medicinskim sestrama i tehničarima dodeljene su prigodne nagrade.
dan medicinskih sestara 3
dan medicinskih sestara2

Na predlog glavnih sestara službi, ove godine su povodom Dana sestrinstva nagrađeni:

Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih:

Opšta medicina – Snežana Cvijić
Opšta medicina – Živanka Savić
Medicina rada – Vera Milaković

Služba za zdravstvenu zaštitu dece:

Dečji dispanzer – Ljubinka Tadić
Školski dispanzer – Grozdana Lazić

Služba za hitnu medicinsku pomoć: Vlada Đurić

Služba za kućno lečenje i negu: Maja Baratović

Služba polivalentne patronaže: Milisav Ilić

Služba za zdravstvenu zaštitu žena: Gordana Marković

Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu: Milena Radović

Inače, Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Florens je sredinom 19. veka predvodila grupu od 38 medicinskih sestara koje su se brinule o ranjenicima u Turskoj. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika, čime je smanjila nepotrebna umiranja. Kada se 1856. godine vratila u Englesku već je bila nacionalna heroina. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.
Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *