Sumirani razgovori o daljem razvoju Valjeva i pomoći Vlade Srbije

Na konferenciji za medije održanoj posle sastanaka sa rukovodiocima Kolubarskog okruga i Grada Valjeva potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da će započete kapitalne investicije biti nastavljene, a u roku od tri godine i završene te da će neki projekti koji dugo čekaju biti realizovani.

Ljig od danas u sistemu Stubo-Rovni

“Kada je reč o brani Stubo – Rovni u njen sistem se od danas priključuje i opština Ljig, a imajući u vidu da u ovaj projekat sredstva nisu ulagana od 2011. godine neophodno je da se do kraja ove godine završi projektna dokumentacija, za šta je iz ministarstva obezbeđeno neophodnih 50-60 miliona dinara, dok će za finalizaciju Sistema biti potrebno da se obezbedi oko 14 miliona evra pa je realno da brana dobije svoju upotrebnu vrednost u roku od dve i po do tri godine”, rekla je Zorana Mihajlović, uz opasku da brana pored svog značaja u vodosnabdevanju ima važnu ulogu i u zaštiti od poplava, a da je u toku razrada i turističkih aspekata akumulacije.

Govoreći o značaju priključenja Valjeva autoputu i u tu svrhu predviđene izgradnje brze saobraćajnice Mihajlovićeva je rekla da je dogovoreno da se do kraja godine uradi celokupna projektna dokumentacija čija izrada košta oko 250 miliona dinara, kako bi u 2019. godini započeli radovi čija ukupna vrednost iznosi oko 60 miliona evra.

Na sastanku u Valjevu bilo je reči i o vozu Beograd – Valjevo u smislu dalje modernizacije železnice i pruge Beograd – Bar, a potpredsednica Vlade je rekla i da se nada da će naredne godine biti nastavljeni i radovi na pruzi Valjevo – Loznica, čija realizacija košta 210 miliona evra, no da je ova investicija veoma isplativa te da zbog toga ne bi trebalo da bude teškoća da se privuku investitori, jer iz budžeta nije moguće realizovati ovaj poslovni poduhvat.

Nisu zaobiđene ni Divčibare kao buduće veliko gradilište, a zaključeno je da je za ovo neophodno dobro urediti komunalnu i putnu infrastrukturu.

Novinare je interesovalo i šta se događa u sa aerodromima u Nišu i Kraljevu, a Zorana Mihajlović je rekla da je aerodrom “Morava” u Kraljevu vojno vlasništvo i da država ima cilj da mu doda i civilnu svrhu te da će u tom smeru nastaviti da ulaže sredstva, dok je za niški aerodrom rekla da će Vlada ispoštovati želju građana Niša ako odluče da tamošnji problem rešavaju sami, uz podsećanje da je država omogućila da broj korisnika ovog saobraćajnog objekta postane šestocifren.

kzn

Načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević zahvalio se na poseti uz informaciju da je dogovoren dalji uravnotežen razvoj okruga, dok je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović ukazao da su jasno definisani problemi i rokovi za njihovo otklanjanje i da su u tu svrhu podeljeni zadaci u čiju realizaciju se kreće od ponedeljka.

Prilikom posete Valjevu potpredsednica Vlade je uručila rešenja o ozakonjenju građanima koji su za to ispunili uslove.

Piše: Nebojša Bojanić

Više informacija možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *