Dr Slobodan Gvozdenović: Država ne sme da dozvoli zloupotrebu i privatizaciju državnih institucija od strane pojedinaca

U poslednjem intervjuu za Radio Valjevo i portal kolubarski.info gradonačelnik Valjeva Dr Slobodan Gvozdenović, pored manifestacije kojom se obeležio Dan Grada, sednice Skupštine na kojoj je došlo do smene gradskog većnika Andre Savčića, govorio je i o započetim projektima koji su od važnosti za grad ali i o pojedincima koji te projekte koče.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na projekat pod nazivom “Nevidljiva deca” koji ima za cilj inkluziju dece ometene u razvoju u društvo, a koji se finansira sredstvima Evropske unije koja je za tu namenu izdvojila 164.000 evra.

Ovaj projekat, prema rečima gradonačelnika, predstavlja plod rada Gradske uprave i Doma zdravlja. Zamišljen je da traje 22 meseca, obuhvata decu iz seoskih i ruralnih područja i podrazumeva stalno, dnevno i povremeno pružanje medicinske pomoći deci ometenoj u razvoju od strane zdravstvenih radnika. Deca koja su uključena u ovaj projekat boluju od teških bolesti kao što su daunov sindrom, cerebralna paraliza, autizam, marfanov sindrom, epilepsija, vilijamsov sindrom, mešoviti specifični razvojni poremećaj, umerena mentalna retardacija, specifični poremećaji razvoja i govora jezika. Ovoj deci pružaju se najrazličitije medicinske usluge tako što zdravstveni radnici (doktori, medicinske sestre, psiholozi, fizioterapeuti, socijalni radnici i dr.) dolaze na kućnu adresu. Međutim, iako plemenit i nadasve potreban ovom gradu, ovaj projekat od samog početka trpi određene sabotaže, ističe gradonačelnik.

Policija i tužilaštvo da obrate više pažnje na SMS poruke pretećeg sadržaja

Upitan za komentar povodom upućivanja poruke za koju smatra da je mafijaška i preteća i za reakciju nadležnih organa, gradonačelnik je izjavio da više nema nameru da troši reči na rad državnih organa. Dodaje i da je jedna stvar tačna – da je ovu gradsku vlast birao narod, a da ga ne zanima ko je i kakvim vezama, kanalima i ceduljicama postavljao šefove u policiji, tužilaštvima, finansijskim policijama i inspekcijama. Ističe da sve to narod zna.

Gradonačelnik se zapitao i da li je moguće da neko prvom čoveku grada šalje preteće i mafijaške poruke, a da niko od nadležnih organa to ne primi k znanju, niti bilo ko to ispita.

Smatra i da bi policija i tužilaštvo trebalo više pažnje da obrate na ove stvari i naglašava da su građani veoma nezadovoljni radom policije.

Upitan da pojasni na koga tačno misli kada govori o sabotažama, gradonačelnik je izjavio da Valjevci dobro znaju ko je to te da taj čovek kao i njegovi politički metodi rada nisu nepoznati Valjevu. Tom prilikom gradonačelnik se posebno osvrnuo na događaj od pre nekoliko dana kada je inspekcija Sektora za kontrolu javnih sredstava Ministarstva finansija najavila inspekcijski nadzor, a povodom podnete prijave na sumnje u nepravilnosti pri realizaciji ovog projekta. O ovome ga je, kako kaže, obavestila v.d. direktora Centra za socijalni rad “Kolubara”, Katarina Milićević.

Prema rečima gradonačelnika, ovaj projekat nema nikakvih manjkavosti što je potvrdila i sama Kancelarija Evropske unije u svom izveštaju.

Gradonačelnik takođe ističe da je svaki vid kontrole dobrodošao i da on nema ništa protiv bilo kakve kontrole ali da se ovde radi o klasičnoj zloupotrebi i privatizaciji državnih organa. Gradonačelnik dodaje da iza ove prijave stoji upravo bivši predsednik Upravnog odbora, g. Matić koji je, nakon što je smenjen sa tog mesta zato što je kočio početak realizacije ovog projekta, podneo prijavu Ministarstvu finansija navodeći da obolela deca zapravo ne postoje i da je sve izmišljeno. Ističe i da je g. Matić prijatelj Mihaila Mike Jokića i da ga ni malo ne čudi ovakvo postupanje. Uz to, dodaje, da je u celu priču verovatno bio uključen i Aleksa Jokić, brat Mihaila Jokića, kako bi “pripomogao da kontrola dođe”. Ono što je zabrinjavajuće, navodi gradonačelnik, jeste to što se vrši privatan pritisak pojedinaca na izvršnu vlast i dodaje:

“Država ne sme da dozvoli zloupotrebu i privatizaciju državnih organa koji god čovek i u čije god ime privatno naređivao državnim organima da nešto urade samo zato što ne podnosi gradonačelnika ili zato što želi da neko dugi bude na tom mestu. On to ne sme da radi.”

Takođe, pojašnjava gradonačelnik, da su upravo izbori ti koji služe da neko dobije poverenje ili da ga izgubi.

“Izbori su dan kada narod sudi vlasti i poznato je da u Srbiji nema loših izbora niti dobre vlasti. Zato ćemo i ići na izbore – da li onda kada im je vreme, za dve godine, ili će to biti možda ranije – ja ne znam.  Ali samo znam da ću kao gradonačelnik ceo svoj mandat insistirati samo na  zakonitosti i procedurama, na velikom radu i na velikim investicijama i novcu koji treba da se slije u ovaj grad.”

Govoreći dalje o projektu, gradonačelnik ističe da je apsolutno netačno da deca ne postoje i da je sve izmišljeno, kako se inače navodi u prijavi. S tim u vezi dodaje da su se i sami predstavnici Ministarstva finansija u to uverili. Navodi i da su scene koje su predstavnici Ministarstva finansija prilikom kontrole zatekli bile potresne i da nisu mogli da gledaju patnju tih roditelja budući da su prilikom posete jednoj romskoj porodici prisustvovali ukazivanju pomoći jednom detetu od strane fizioterapeuta.

Gradonačelnik je izjavio i da je predstavnicima Ministarstva finansija stavio do znanja da Grad ni po koju cenu neće odustati od ovog projekta kolike god pritiske pojedinci vršili na izvršnu vlast i nastavili da zloupotrebljavaju institucije sistema. Valjevo je, prema rečima gradonačelnika, jedan od socijalno najodgovornijih gradova i 3% gradskog budžeta izdvaja samo za socijalnu pomoć.

Gvozdenović je takođe bio čvrst u odluci da Grad nastavi da pomaže svojim građanima kojima je pomoć potrebna, naročito deci i dodao da ukoliko grad ne bude imao zdrave i zadovoljne građane, potpuno su nepotrebne bilo kakve investicije, fabrike i nova radna mesta jer u njima neće imati ko da radi, a to, prema njegovim rečima, Grad sa njim na čelu neće dozvoliti.

“Nećemo da budemo grad tužnih ljudi. Nećemo da budemo grad u kojem jedna perverzna elita sebe naziva elitom, a nikakva elita nije. Selekcionirana da nema obraza i da se Boga ne boji i da na ovakvu decu udara. Da ona vlada ovim gradom i da govori šta ko treba da radi? Pa narod je upravo ovu vlast i izabrao da vlada ovim gradom onako kako nam je dato poverenje na izborima”, istakao je gradonačelnik.     

Gradonačelnik je bio jasan u stavu da je gradsko rukovodstvo spremno čak i da preuzme odgovornost ako nešto nije u redu sa ovim projektom, ali, uverava da ova gradska vlast u svemu ovaj posao radi časno i pošteno i u skladu sa zakonom i procedurama koje zakon podrazumeva, a ne kako neko zamišlja da procedure treba da se primenjuju. Takvi, naglašava gradonačelnik, ne mogu da budu deo sistema.

Predsednik Aleksandar Vučić i Darko Glišić najviše zaslužni za investicije u Valjevu

Govoreći o investicijama, gradonačelnik je istakao da Valjevo mora da zna da upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić najviše pomažu Valjevu.

On ističe da mu je sam predsednik Vučić krajem prošle godine na sastanku u Loznici lično rekao da želi da izdvoji novac za nastavak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Divčibarama. I to je projekat koji je već počeo, naglašava gradonačelnik.

“Prvih 37 miliona  za izgradnju primarne kanalizacione mreže su izdvojeni i ti radovi su već u toku”, ističe Gvozdenović i dodaje da se novcem srpske Vlade sanira i klizište u ulici Ive Andrića.

Takođe, prema rečima gradonačelnika, potpuno je jasno da će preko milijardu dinara država Srbija uložiti za rekontrukciju valjevske bolnice kako bi grad Valjevo za narednih 30-40 godina imao pristojnu bolnicu. Planirano je da se uloži i 200 miliona dinara u rekonstrukciju Doma zdravlja, dok će se 4,5 miliona evra uložiti u rekonstrukciju i izgradnju cevovoda od brane Stubo-Rovni do fabrike vode u Valjevu. Za uređenje toka reke Kolubare Evropska unija je izdvojila 4,2 miliona evra. Gradonačelnik dodaje da se na svim projektima intenzivno radi, a oni koji nisu počeli su pripremljeni i novac je spreman.

Na kraju razgovora, gradonačelnik je podvukao da neće dozvoliti da se grad Valjevo drži u nekom vidu unutrašnje okupacije jer to ovom gradu i inače ne priliči budući da je Valjevo poznat kao grad ustanika, grad slobode, grad koji ne trpi nijednog tiranina pa makar on dolazio i iz samog Valjeva. Dodaje i da neki u svojoj, pre svega, političkoj alavosti, ali i finansijskoj nemaju mere i Grad to svakako neće trpeti. Naglašava i da gradsko rukovodstvo ima i hrabrosti i smelosti i volje i želje da Valjevo učine srećnim i zadovoljnim, a pre svega, zdravim gradom za život.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *