Valjevo: obeležen Dan grada, Matija Nastasić počasni građanin

Valjevo je danas, Svečanom akademijom na kojoj su uručene nagrade grada pojedincima i kolektivima za ostvarene rezultate u prošloj godini, obeležilo svoj Dan grada- 20. mart.

Svečanoj akademiji su prisustvovale brojne uvažene zvanice iz Valjeva, okolnih opština, opština i gradova u Srbiji, a svečanost je uveličao i amabasador Kipra, NJ.E. Konstantinos Elijades.

Fudbaleru nemačkog „Šalkea 04“ i reprezentativcu Srbije Matiji Nastasiću je uručeno priznanje „Počasni građanin Valjeva“ zbog sportskih rezultata, ali i zbog spremnosti da pomogne ljudima u nevolji.

Dobitnici nagrada su: u oblasti privrede Građevinsko preduzeće „Greda“, u oblasti poljoprivrede Dejan Dobrivojević, u oblasti obrazovanja i vaspitanja mr Ana Savković, u oblasti stvaralaštva i postignuća učenika Aleksa Mirković, u oblasti medicine i brige o zdravlju dr Miodrag Ilić, u oblasti oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada Vesna Lazić, u oblasti humanosti Udruženje penzionera Unutrašnjih poslova Valjeva, u oblasti umetnosti i kulture Veseljko Belušević, u oblasti  „Čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja“ Dragan Živanović, u oblasti informisanje i društvenog angažovanja Radovan Lazarević, u oblasti sporta Đukan Đukanović.

Protođakon Ljubomir Ranković je dobio nagradu za životno delo, a Ostoja Prodanović je dobio specijalnu nagradu za afirmaciju grada.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je u svom govoru rekao da je Valjevo grad, koji je više puta oslobađan od različitih okupatora, osvajača i tirana.

„Danas slavimo dan oslobođenja od viševekovne turske okupacije. Bilo je raznih okupatora i raznih okupacija, ali sloboda je bila uvek skuplja od života. Život je bio uvek jeftiniji od onoga što smo branili, a branili smo naš grad i našu Srbiju. Zato, podsećam i na 15. septembar koji se nekada slavio kao Dan grada. I taj datum iz novije srpske istorije treba da bude obeležen kao datum oslobođenja Valjeva.

Ova gradska Vlada želi, pre svega, da povrati sav onaj duh koji ga je krasio s kraja osamdesetih, onu normalnost i optimizam i da najzad zakone vlasti smeni vlast zakona, da se povrate institucije i da grad i gradska Vlada profunkcionišu onako kako treba. Podsetiću vas na ono što smo počeli i što ćemo, siguran sam, završiti. Od onoga što je najvažnije, put M4, koji već generacije sanjaju da nas spoji sa auto-putem od Beograda ka moru. Brana Stubo-Rovni koja se stavlja u punu funkciju i izgradnjom cevovoda od brane do nove fabrike vode, uz pomoć srpske Vlade, koja će uložiti u to 5 miliona evra,  najzad će Valjevo, koje ima rešen problem vodosnabdevanja, staviti u funkciju jednu od najvećih investicija u Zapadnoj Srbiji.

Renoviraćemo Bolnicu i Dom zdravlja. Divčibare ćemo staviti u pun pogon, a već se tamo gradi kanalizacija. Saniraju se klizišta, opet uz pomoć srpske Vlade, ali isto tako u Industrijskoj zoni, novi deo koji smo kupili i koji ćemo staviti u funkciju već ove godine želimo da prikažemo novim investitorima i ljudima koji bi želeli da ulažu u Valjevo. Sredićemo Ulicu Vuka Karadžića, jednu od glavnih gradskih ulica. Biće završen kej Kolubare  i to će biti jedno od najlepših šetališta u Zapadnoj Srbiji, a možda i u celoj Srbiji.

Želimo da Valjevo pokreću znanje i stručnost, kritička reč, sumnja, duhovna bura, a nikako sumnjivi ljudi, baruština duha i gromki aplauzi. Valjevo mora da se probudi, da bi opet moglo da sanja, da sanja bolje sutra, da sanja sve ono što smo već bili i što ćemo ponovo biti. I zato vam hvala i srećan nam svima praznik“, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović na Svečanoj akademiji, koja je danas održana u Centru za kulturu Valjeva.

U programu Svečane akademije učestvovao je Gradski mešoviti hor „Abraševića“, mlada i talentovana flautistkinja Marija Obradović, glumac SNP-a iz Novog Sada, Valjevac Nebojša Savić. Učenici Valjevske gimnazije, sa svojim profesorom Markom Tomićem su na kraju otpevali pesmu Mikija Jevremovića „Valjevo voljeni grade“.

POČASNI GRAĐANIN

Matija Nastasić svojim delom zaslužio je da ponese najvažnije priznanje ovoga Grada, za doprinos koji je dao igrama u fudbalskoj reprezentaciji Srbije, a posebno zbog velike pomoći i angažovanja prilikom rekonstrukcije Odeljenja pedijatrije Opšte bolnice u Valjevu, kao i zbog pozitivnog uticaja na mlade u našem gradu i celoj Srbiji.
Matija Nastasić, slovi za jednog od najboljih srpskih i evropskih fudbalera. Rođen je 1993. godine u Valjevu, a sportsku karijeru je kao junior započeo u ovdašnjem ZSK-u. Vrlo brzo njegov talenat uočili su predstavnici FK “Partizan“. Ubrzo nakon toga, za njegovu sjajnu igru se zainteresovao italijanski klub “Fiorentina“ čije boje brani od 2010. godine. Dve sezone kasnije zaigrao je za čuveni engleski tim “Mančester Siti“. Matija Nastasić trenutno je standardni prvotimac nemačkog prvoligaša “Šalke 04“. Nastupao je za sve selekcije reprezentacije Srbije, a za seniorsku ekipu debitovao je 2012. godine. U reprezentaciji naše države najveći uspeh je ostvario plasmanom na Svetsko prvenstvo koje se ove godine igra u Rusiji.
Izuzetno poštovanje građana Valjeva Matija Nastasić nije stekao samo sportskim rezultatima, već i spremnošću da pomogne ljudima u nevolji, koju je ovaj skromni mladi čovek ispoljio u više navrata.
Odlukom, da sa 100.000 evra pomogne rekonstrukciju odeljenja pedijatrije Valjevske bolnice, upisao se u red najzaslužnijih pojedinaca koje je ovaj grad ikada imao. Ovim velikim gestom dao je upečatljiv i snažan primer kako se društvenom brigom i odgovornošću može doprineti humanijem i boljem životu lokalne zajednice.
Zvanje počasnog građanina je najveća nagrada koju jedna sredina može dodeliti nekom pojedincu i time iskazati zahvalnost i poštovanje, a Matija Nastasić ovo priznanje zaslužuje bez ikakve dileme.

U ime dobitnika, prigodnom besedom se obatio protođakon Ljubomir Ranković.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *