15.02. – Međunarodni dan dece obolele od raka – humanitarni skup i u Valjevu i Ubu

U Kalendaru javnog zdravlja datumi su uglavnom vezani za određena oboljenja. Ovaj datum, 15. februar “Međunarodni dan dece obolele od raka” posvećen je deci kao najosetljivojoj populacionoj grupi, i to onoj deci koja su se susrela sa rakom kao bolešću, koja se od nje leče, koja su izlečena, ali i onima koji su izgubili bitku.

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se mnogobrojnim aktivnostima u tom danu, kako bi se pružila podrška deci i njihovim porodicama u borbi sa ovom bolešću. Činjenica je da svake godine u svetu više od 160.000 dece oboli od raka, a oko 90.000 umre od te bolesti. Maligne bolesti kod dece su retke, sa učešćem od 0,5 do 1% od svih neoplazmi u opštoj populaciji. Petogodišnje preživljavanje i u razvijenim zemljama dostiže i 80%, ali maligne bolesti su i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece. U nerazvijenim zemljama preživljavanje je daleko manje i iznosi 20% ili čak i 10% u najsiromašnijim zemljama, gde je teško obezbediti kvalitetan pristup informacijama, ranoj dijagnozi, nezi i lečenju.

Od malignih bolesti u Srbiji godišnje oboli oko 350 dece uzrasta od 0 do 19. godina. Kao i u većini zemalja i u Srbiji je registrovan porast incidencije od malignih tumora, ali i smanjenje stopa mortaliteta. Petogodišnje preživljavanje dece oboljele od raka u uzrastu od 0 do 14 godina značajno je poboljšano, sa manje od 50% u 70. godina do 80% danas.

Povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR će organizovati humanitarne skupove na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u više od 40 gradova širom Srbije.

Manifestacija će biti organizovana na centralnom gradskom šetalištu u Valjevu i na centralnom trgu u Ub-u  od 12 do 14 časova. Tačno u 13 časova biće pušteni baloni podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *