„Gorenje“ ne prodaje fabriku u Valjevu

Fabrika „Gorenja“ u Valjevu neće biti prodata, dok ova slovenačka kompanija traži strateške partnere u fabrikama u Zaječaru i Staroj Pazovi, gde se proizvode veš mašine i bojleri. To je potvrđeno u Upravi slovenačke kompanije u Velenju. Kako je saopšteno, početkom godine je počela implementacija novog strateškog plana „Gorenja“, kojom je poslovanje te kompanije razdvojeno na osnovnu delatnost (kućni aparati) i ostalu delatnost (sistemi grejanja, kuhinjski nameštaj i kupatila, keramika, ekologija, trgovina i industrijske usluge). U „Gorenju“ kažu da je u ovoj godini moguća prodaja fabrika koje s ene odnose na osnovnu delatnost.

„ U skladu sa strateškom orijentacijom na fokusiranje na osnovnu delatnost, stalno proučavamo mogućnosti prodaje kompanija iz oblasti ostale delatnosti i prodaje nepotrebnih poslovnih sredstava. Fabrika u Valjevu, koja se bavi proizvodnjom frižidera i zamrzivača, deo je osnovne delatnosti kućnih aparata, tako da ne pripada kompanijama koje su potencijalno dostupne za prodaju“, saopšteno je iz PR službe „Gorenja“.

U slovenačkoj komaniji otvrđuju da vode pregovore sa potencijalnim kupcima, te da je Grupa „Gorenje“ u potrazi za strateškim partnerom.

„Trendovi globalizacije i konsolidacije, koji su poslednjih godina obeležili industrija bele tehnike, dodatno su stimulisali Grupu da proaktivno istraži dostupne opcije za stratešku integraciju. Na osnovu preliminarnih analiza trendova u industriji bele tehnike, koje su pripremljene od strane firme „Rothschild & Co“, kompanija je odlučila da počne aktivno traženje odgovarajućeg strateškog partnera, što bi moglo dovesti do njihovog učešća u vlasničkoj strukturi kompanije. Očekuje se da će ove aktivnosti biti završene do kraja trećeg kvartala 2018. godine“, kažu u „Gorenju“.

Nezvanično saznajemo da se pregovara sa kupcima iz Kine i Holandije, ali u Velenju tu informaciju nisu potvrdili. „Gorenje“ u Srbiji zapošljava oko 2.300 zaposlenih, od kojih više od polovine radi u Valjevu. Radnici fabrike u Valjevu prošle godine su kratko štrajkovali zbog malih plata i loših uslova za rad.

 

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *