Siniša Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom na projektima u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali i direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara razgovarali su juče o zajedničkim projektima u oblastima građevinarstva, obrazovanja, transporta, upravljanja, finansija, energetike, poljoprivrede, zdravstva i makroekonomije.

Sagovornici su ocenili da se trenutno 14 aktivnih projekata, koje Srbija i Svetska banka sprovode u našoj zemlji, realizuju zadovoljavajućom brzinom, kao i da je saradnja na njima dobra i da se svi izazovi rešavaju u hodu.

Mali je istakao da je važno blagovremeno reagovati kada se naiđe na bilo koje otvoreno pitanje, dodavši da su efikasnost, dobra komunikacija i saradnja na svakoj fazi projekta jedini uspešan način realizacije.

Potpredsednik Vlade je posebno istakao značaj kontrole implementacije dogovorenog kako bi se pojačali efekti uloženog novca na svakom projektu, odnosno da bi se najefikasnije pratila primena.

Pontara je naveo da Svetska banka u Srbiji koristi sve instrumente koji su joj na raspolaganju i na globalnom nivou, kao i da je najbolji način efikasnog upravljanja projektima sumiranje svih izazova na koje se nailazi u njihovoj realizaciji.

On je naglasio da su od posebnog značaja aktivnosti na povećanju stope privatnih investicija, ulaganje u ljudski kapital, veća produktivnost, otvorenost ka međunarodnoj trgovini i globalnim lancima vrednosti, jačanje upravljačkih kapaciteta i veća energetska efikasnost i zelena tranzicija.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, Ministarstva za javna ulaganja, Poreske uprave i JP „Putevi Srbije”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *