Vučić sa Lajčakom i Eskobarom: Vreme je da Priština napokon ispuni obaveze, a pre svih formiranje ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u vili “Mir” u Beogradu.

Povod je situacija na Kosovu i Metohiji i pokušaj da se nađe rešenje za eskalaciju sukoba.

Sastanku su prisustvovali i šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre kao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Vučić je istakao da je Srbija od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona.

-Poručio sam da je vreme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom. Želim da verujem da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala pre više od jedne decenije, poručio je Vučić na Instagramu uz fotografije susreta.

Prethodno su Lajčak i Eskobar posetili Prištinu gde su sinoć o situaciji na KiM razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Lajčak je nakon razgovora sa Kurtijem izjavio da su Prištini izneta tri zahteva – deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

On je naveo da sa Kurtijem nije postignut dogovor o održavanju izbora na severu KiM.

Eskobar je izjavio juče da Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD.

Prema rečima Eskobara, ukoliko Kurti ne prihvati tri uslova, onda je jasno da ne želi saradnju sa SAD i EU i da to ne može da prođe bez posledica. On je dodao da su SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri zajedno u zahtevima za smirivanje i normalizaciju situacije i da će, ukoliko se to ne desi, posledice po Prištinu biti dugotrajne i pojasnio da te posledice neće biti usmerene na stanovnike tzv. Kosova.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *