Irena Vujović: Veliki projekti u gradovima koji beleže zagađenje u vazduhu

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i sa 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta, kojima se dodeljuju sredstva u skladu sa ovogodišnjim konkursom Ministarstva.

Vujović je rekla da će Ministarstvo i ove godine, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, sprovesti značajne projekte u mnogim gradovima i opštinama, posebno skrenuvši pažnju na to da će se veliki projekti sprovoditi u sredinama koje beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu.

Ona je navela da Ministarstvo u Valjevu subvencioniše zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić”, u Nišu konverziju energenta u kotlarnici Univerziteta, a u Užicu izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice u Narodnom pozorištu.

U opštini Kula biće zamenjeni kotlovi na ugalj kotlovima na gas u Domu zdravlja i u centru naseljenog mesta, što su za ovu opštinu i stanovnike značajni projekti.

Ministarstvo će u Titelu subvencionisati projekat zamene kotla na gas u Predškolskoj ustanovi „Plavi čuperak“, dok će u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“ u Velikoj Plani subvencionisati i unaprediti sistem grejanja.

Ministarka je izrazila posebno zadovoljstvo time što se kotlarnice menjaju i u velikom broju škola, vrtića i domova zdravlja širom zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh.

U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, Ministarstvo zaštite životne sredine je ove godine opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *