Vesić sa Varheljijem razgovarao o rekonstrukciji regionalnih pruga

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić razgovarao je sinoć u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Vesić je nakon sastanka istakao da će u narednom periodu biti potpisan najveći grant do sada  koji je Srbija dobila od Evropske unije, u iznosu  od 600 miliona evra za izgradnju brze pruge Beograd – Niš.

On je dodao da je sa evropskim zvaničnicima u Briselu, razgovarao i o drugim grantovima i projektima, uz dogovor da se u Beogradu formira zajednička komisija koja će pratiti sve projekte u Srbiji u čijem finansiranju učestvuje EU, kako bi se oni ubrzali i brže rešavali problemi na terenu.

Ministar je izneo predlog, koji je prema njegovim rečima dobro primljen, a tiče se zajedničkog projekta EU i Srbije za rekonstrukciju 588 kilometara regionalnih pruga i ukazao na značaj obnove manjih regionalnih pravaca.

Dve pruge koje spajaju Srbiju i Rumuniju, jedna od Beograda  prema Pančevu i Vršac, i druga od Beograda ka Zrenjaninu i Kikinda, prema Rumuniji. Zatim Vrbas – Sombor, kao i pruga koja vodi prema Bosutu na granici sa Bosnom i Hercegovinom, i od Kraljeva prema Kosovu i Metohiji, rekao je ministar.

Vesić je kada je reč o usklađivanju zakonodavstva Srbije sa propisima EU po pitanju transporta, naglasio da će Srbija uskoro usvojiti šest zakona, nakon čega će biti potpuno usklađena sa Unijom i više neće imati nijedan propis koji će biti drugačiji.

Moći ćemo bez problema da otvorimo i zatvorimo poglavlja 14 i 21, koja se tiču transporta. Na obostrano zadovoljstvo, mislim da imamo dobar napredak i da možemo da očekujemo nove zajedničke projekte, poručio je Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture u Vladi Republike Srbije razgovarao je juče i sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *