Vučić: Situacija u regionu ozbiljna, biće dodatnih napada na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je situacija u regionu jako ozbiljna i da se usložnjava, kao i da će izborne utakmice u narednom periodu u regionu značiti dodatne napade na Srbiju.

Vučić je rekao da se dešavaju fizički napadi na Srbe i srpsku decu na KiM, ali i u BiH i drugim mestima u regionu, kao i ”da to samo znači da moramo da nađemo put u toj situaciji i budemo pametniji”.

“Na Badnji dan su napali srpsku decu i za mene je interesantno da niko, od Euleksa, Amerikanca, Nemaca, do UN kancelarije na KiM, nije rekao da su napadnuta dvojica srpskih dečaka, već građani Kosova, dve osobe, niko ne može da zkaljuči ko je napadač”, rekao je Vučić.

Po povratku iz Davosa imaću sastanak sa “velikom četvorkom”

Predsednik Srbije je izjavio sinoć da će odmah po povratku sa ekonomskog foruma u Davosu imati sastanak sa posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine, takozvanom “velikom četvorkom”.

Vučić je rekao da niko nema potrebu da čuje Srbe.

“Njih nije briga, ako mislite na zapadne predstavnike. Jedan od njih je rekao da sam u zabludi (delugenal), ali kada nemate prave činjenice teže je razumeti”, rekao je predsednik.

Nikoga neće pustiti u EU pre Srbije, brinem samo za investicije

Vučić je istakao da ga ne plaše priče o klasterima i tome da će Srbiju dugo kao Tursku držati u statusu kandidata za članstvo u EU, već ga brine mogućnost da neko kaže da investicija neće biti.

“Uopšte se ne plašim klastera, da li će nas držati kao Tursku. Nikoga neće pustiti u EU pre nas. Ono zašto brinem su investicije, brinem mnogo, video sam kako su napustili Rusiju, a imali su mnogo više interesa nego ovde”, rekao je predsednik i dodao da je Srbija u prošloj godini imala 4,41 milijardi evra direktnih stranih investicija.

Vućić je to rekao na pitanje da li mu kažu ako ne uvedete sankcije, ako ne priznate Kosovo, poništićemo Srbiji status kandidata, sva otvorena poglavlja klastera, povući ćemo investicije.

Voleo to neko ili ne, ali za Srbiju su važni dobri odnosi sa Amerikom

Predsednik ističe da je za Srbiju veoma važno da ima dobre odnosi sa Amerikom, voleo to neko ili ne.

“Nisu Amerikanci sada na strani Srbije, već gledaju kako da se ponašaju racionalno i ozbiljno, i da ne gube snagu i energiju na još nekoga, jer su sve svoje snage usredsredili protiv Rusije. To je vrlo logično, racionalno, pametno i odgovorno ponašanje. A da li možemo nešto da to iskoristimo taktički, možda, ali strateški ne lako, ali u svakom slučaju nama su važni dobri odnosi sa Amerikom voleo to neko ili ne”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako kometariše to što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar potpao pod uticaj Srbije i da se plaši Srba, Vučić je rekao da te gluposti neće ni da komentariše.

Priča o uvođenju sankcija Rusiji je odvratna priča o nama

Priča oko uvođenja sankcija Rusiji je “odvratna priča o nama”, jer su, kako je rekao predsednik, mnogi pričali da će on uvesti sankcije, a kada nije, onda zašto to nije uradio.

Vučić je istakao da kada vodite državu ne znate kakav će “mač nad glavom da vam bude”, kao i da ništa ne možete da obećavate.

“Šta treba? Da ukidamo Čajkovskog i Dostojevskog, Tolstoja?”, rekao je Vučić i na konstataciju da “Vagnerovi ljudi jure po Beogradu” rekao da ni pripadnici te grupe niti iko drugi to neće da radi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *