Ministar Vučević i general Mojsilović na obeležavanju Dana Republike Srpske

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su sinoć u Banja Luci svečanoj akademiji povodom obeležavanja 31. godišnjice postojanja Republike Srpske.

Pored predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpske članice i predsedavajuće Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, svečanosti su prisustvovali predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, članovi vlada i parlamenata Srbije i Srpske, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske Pravoslavne Crkve i brojne zvanice.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić u svom obraćanju preneo je čestitke i pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i rekao je da danas zajednički obeležavamo godišnjicu jednog od najvažnijih dana u istoriji srpskog naroda. On je naglasio da je stvaranje Republike Srpske bio način da Srbi sebi nađu utočište i izgrade bedem od stradanja i od uništenja.

Predsednik Dodik podsetio je na 9. januar 1992. godine kada je na Palama doneta tada teška i neizvesna odluka o formiranju Republike Srpske. On je istakao da su Srbi tada želeli političku autonomiju i da su imali želju da sačuvaju mir. Dodik je poručio da je jedini način opstanka Srba na ovim prostorima da svoje ishodište traže u svojoj istoriji i  da čuvaju sećanje na stradanja.

Umetnički deo svečane akademije obuhvatio je multimedijalnu retrospektivu istorije Srba na prostorima Republike Srpske i Srbije i njihove borbe za slobodu i opstanak na ovim prostorima.

Posle svečane akademije ministar Vučević i general Mojsilović su sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali svečanom prijemu koji je povodom Dana Republike Srpske priredio predsednik Milorad Dodik.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *