Potpisani ugovori sa upravnicima zgrada u okviru projekta „Bolja energija“

U okviru USAID-ovog projekta “Bolja energija”, u Valjevu su danas potpisani ugovori za realizaciju projekta sufinansiranja mera energetske sanacije sa upravnicima pet stambenih zajednica i izvođačima radova.

Početkom novembra, projekat „Bolja energija“ je otpočeo konkretne aktivnosti na realizaciji sufinansiranja mera energetske sanacije pet stambenih objekata u Valjevu.

„Grad Valjevo je prošle godine prvi put, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike započeo realizaciju projekta koji se odnosi na unapređenje energetske efikasnosti objekata u našem gradu. U okviru tih mera, nalazi se i mera koja se odnosi na unapređenje termičkog omotača u okviru stambenih zajednica. Mi smo na konkursu imali prijavljenih pet stambenih zajednica i svih pet su prošli na konkursu. U toku realizacije samog projekta, došlo je do povećanja cena na tržištu usled situacije u Ukrajini i stambene zajednice nisu bile u mogućnosti da nadoknade tu razliku u ceni.  Danas smo zajedno tu sa našim partnerima iz USAID – a, kojima se zaista mnogo zahvaljujemo što su prepoznali situaciju u kojoj se našao Grad Valjevo, konkretno stambene zajednice i nadamo se da će ova saradnja koju smo uspostavili do sada biti nastavljena i u budućnosti, na ovakvim ili sličnim projektima“, poručio je zamenik gradonačelnika grada Valjeva Nemanja Petrović.

Sanacija stambenih zgrada predviđa postavku termo izolacije i zamenu ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama, a kako je navedeno na današnjem potpisivanju, u narednom periodu postoji mogućnost za dodatne mere energetske efikasnosti, čime bi ove zgrade postigle još veće uštede.

Memorandume o dodeli bespovratnih sredstava potpisao je rukovodilac projekta “Bolja energija” Daniel Berg sa upravnicima zgrada i izvođačima radova, a ispred grada Valjeva, potpisivanju ugovora prisustvovali su zamenik gradonačelnika grada Valjeva Nemanja Petrović i Violeta Pavlović, rukovodilac Odeljenja  za imovinske poslove i opštu upravu.

„Veoma sam zadovoljan što danas potpisujem memorandume o razumevanju sa gradom Valjevom o završetku radova na rekonstrukciji pet višeporodičnih stambenih zgrada. „Bolja energija“ ima za cilj da pomogne Srbiji da smanji potrošnju energije kako na strani ponude (pre svega kod toplana), tako i na strani potražnje (prvenstveno za zgrade poput ovih). Zadovoljstvo nam je što blisko sarađujemo sa Ministarstvom energetike, koje je omogućilo bespovratna sredstva za rekonstrukciju stambenih objekata, ali su ga ograničeno iskoristile višeporodične stambene zgrade. Zgrade troše više od 40% ukupne energije u Srbiji, a mnoge višeporodične stambene zgrade su izuzetno neefikasne, troše i do 60% primljene energije. Smanjenje ovih gubitaka mora biti prioritet za unapređenje energetske bezbednosti Srbije i smanjenje tereta troškova energije za građane Srbije. Danas smo se dogovorili da sufinansiramo završetak fasada i zajedničkih vrata i prozora. Demonstrirajući potencijalne uštede, nastojaćemo da omogućimo povećanje nivoa donatorskog i privatnog novca za rekonstrukciju zgrada“, poručio je Daniel Berg, rukovodilac USAID-og projekta „Bolja energija“.

Ova aktivnost se sprovodi u saradnji sa gradom Valjevom i Ministarstvom rudarstva i energetike, a sve u cilju podrške građanima da realizuju mere energetske sanacije na stambenim zgradama.

„Kroz Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji realizuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike, odnosno kroz program dodele subvencija građanima, za godinu dana putem tri javna poziva obezbeđeno je da oko 20 000 domaćinstava dobije subvencije za mere energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije. U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije programa za oko 100.000 novih domaćinstava. Angažovanje, učešće i doprinos USAID-a je od suštinskog značaja, kako za sam program i lokalne samouprave, tako i za građane, najviše zbog podizanja svesti javnosti o značaju energetske efikasnosti u stambenom sektoru. Zahvaljujem USAID-u  što se priključio realizaciji projekta u Valjevu i to na pet stambenih zajednica i finansirao radove u iznosu od 91.000 evra. U prvoj fazi ovog projekta zamenjena su ulazna vrata i prozori, urađena je termoizolacija zidova, što dovodi do uštede od čak 35%, te je projekcija  da će se daljim radovima doći do još većih ušteda“, naglasio je pomoćnik  ministra rudarstva i energetike Milan Macura.

Projekat “Bolja energija” je petogodišnji projekat kojim USAID nastoji da poboljša energetsku efikasnost u sistemima daljinskog grejanja i stambenim zgradama, kao i da podrži upotrebu obnovljivih izvora energije. Ovi napori imaju za cilj da doprinesu smanjenju potrošnje energije i emisije štetnih gasova, kao i smanjenju zavisnosti Srbije od fosilnih goriva kroz realizaciju pilot projekata.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *