Vučić: Ponosan što smo po svaku cenu pokušali da sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć, po povratku iz Brisela sa razgovora koji su imali za cilj pokušaj pronalaženja rešenja za situaciju na severu Kosova, rekao da je ponosan na delegaciju Srbije koja je doputovala sa jasnom namerom da razgovara i dogovara se, da pristane na kompromise i po svaku cenu pokuša da sačuva mir.

„Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom i nedvosmislenom namerom da razgovara i dogovara, da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i gotovo po svaku cenu pokušamo da sačuvamo mir, živote ljudi, stabilnost celog regiona. Ja se toga ne stidim. Video sam da su mnogi u svojim celodnevnim spletkama govorili o ponižavanju Srba i svemu drugom“, kazao je on.

Očigledno Priština želi sukobe i priprema ih mesecima

Predsednik je izjavio je sinoć da je Beograd bio spreman da prihvati predlog EU – da ne izdaje nove tablice, ali da Priština suspenduje sve akcije u vezi sa preregistracijom vozila, ali da druga strana to nije želela, te poručio da se iz toga vidi da neko drugi želi sukobe i priprema ih mesecima.

Vučić je, u obraćanju javnosti, pročitao kako je trebalo da glasi, ne dogovor, niti nešto što bi bilo potpisano, već usmena izjava Žozepa Borela – o merama za izbegavanje eskalacije, što je, kaže, bilo neutralno.

Zapadne sile da pomognu da zajedno sačuvamo mir

Predsednik Srbije zamolio je sinoć zapadne sile da pokušaju da iskoriste uticaj i da pomognu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i drugima u Prištini da svi zajedno sačuvaju mir.

Vučić je u obraćanju javnosti, nakon današnjih sastanaka u Briselu, kazao da je zahvalan predstavnicima EU na tome što su imali mnogo strpljenja danas i što su razgovarali sa njima sedam, osam sati.

Ne znam o čemu bismo posle ovog mogli dalje da razgovaramo

Aleksandar Vučić je rekao da ne zna kada bi moglo doći do sledećeg susreta u Briselu, iako je Beograd uvek spreman na razgovore, ali, ako se nije mogao postići dogovor oko ovoga danas, onda ne zna oko čega može.

Upitan kada će doći do sledećet susreta u Briselu rekao je da ne razume kome može da smeta što je danas predloženo.

Srpska država će biti uz svoj narod na Kosmetu

Predsednik je poručio je građanima Srbije da će raditi sve da se sačuva mir i stabilnost, a Srbima na Kosovu i Metohiji da će srpska država biti uz svoj narod i neće ih ostaviti na cedilu.

“Čuvaćemo mir, stabilnost, ali srpski narod na KiM mora da zna da iza sebe ima svoju srpsku državu u skladu sa međunarodno javno pravnim poretkom UN, Rezolucijom 12 44 i svim onim na šta se pozivaju naši zapadni partneri kada govore o situaciji u Ukrajini i nekim drugim teritorijama u svetu”, kazao je Vučić tokom obraćanja nakon današnjih sastanaka u Briselu.

Ne osećam se kao pobednik, biću srećan ako sve prođe mirno

Vučić je izjavio sinoć da se ne oseća kao pobednik, posle izostanka dogovora o tablicama u Briselu, te da će biti srećan ako sve prođe mirno i ako se neko međurešenje za to pitanje nađe u narednim danima.

“Ne osećam se kao pobednik, osećam se samo iscrpljeno, a tek ćemo da budemo iscrpljeni, što nije za kukanje i žalopojke. Biću srećan, ako sve prođe mirno i ako nađemo međurešenje u danima pred nama”, rekao je Vučić komentarišući ocene pojedinih albanskih analitičara sa KiM, koji tvrde da je Priština samu sebe dovela u ovu situaciju, a da je on izašao kao pobednik.

Pobeda je kompromis i trajni mir

Predsednik Srbije je rekao je da ne oseća da je Srbija u Briselu pobedila i istakao da je za njega pobeda postizanje komprimisa i trajnog mira, ostvarenje dobrog dela svojih nacionalnih i državnih interesa, kao i popuštanje i razumevanje tuđih nacionalnih interesa.

Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje da li smatra da je Srbija u Briselu ostvarila pobedu, jer je EU prvi put rekla da je Aljbin Kurti kriv, a da je Srbija sve uradila i ima li nade da se izađe iz postojeće situacije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *