Vučić: Ne dolazi u obzir da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je juče ideju da se o Zajednici srpskih opština(ZSO) na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM.

“Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobož treba da dobijemo nekakvim zaključnim sporazumom, a to je trebalo da bude u prvom sporazumu. Mi smo malo i slabi, nisam nešto naročito pametan, ali nisam ni idiot. Nemojte da pravite od svog rukovodstva idiote. Nema ništa od tog posla”, odgovorio je Vučić na pitanje novinara o spekulacijama medija da postoji plan u tri tacke za resenje aktuelene situacije na KiM čija je sustina da se Srbija saglasi da se o zahtevu za ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana.

Ne verujem da će doći do sastanka s Kurtijem, ja sam spreman

Vučić je izjavio da ne veruje da će doći do sastanka između njega i Aljbina Kurtija, ali da je uvek spreman za to.

Na pitanje novinara da li je predsednik Francuske Makron imao neki predlog za izlazak iz ove situacije na KiM i neki predlog rešenja posle izlaska Srba iz institucija, da li smo bliži formiranju ZSO pošto Kurti najavljuje mogućnost susreta sa vama i da li postoji takva mogućnost, Vučić je rekao:

“Postojala je, uvek sam spreman, ali ne verujem da će ga biti. Razgovarao sam sa Makronom o mnogo toga, Srbi su jasno napisali u svom zvaničnom saopštenju šta su uslovi za povratak u institucije”, rekao je Vučić.

Makron je iskreni prijatelj Srbije

“Francuski predsednik Emanuel Makron je iskreni prijatelj Srbije”, istakao je predsednik Srbije, nakon njihovog sastanka u Parizu.

Na konstataciju novinara da ga je Makron u Jelisejskoj palati dočekao vrlo srdačno, i na isti način ispratio, Vučić je rekao da je na francuskom predsedniku da govori o tome.

Dobar i sadržajan razgovor s Makronom

Aleksandar Vučić istakao je da je juče imao veoma dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama, pa tako i o KiM, sa francuskim predsednikomm.

Vučić je, nakon sastanka sa šefom francuske države, ukazao da retko kada govori na ovakav način, ali da je izuzetno zadovoljan što je došao u Pariz i imao priliku da ovako dugo razgovara sa Makronom.

Podizanje borbene gotovosti vojske je korisno

“Podizanje borbene gotovosti vojske uvek je blagorodno, lekovito i pokazuje stanje vojske”, izjavio je predsednik Srbije komentarišući izjavu Zdravka Ponoša da je Vučić podigao borbenu gotovost vojske više puta nego što je to radio Tito.

“Još nisam uspeo toliko puta da podignem borbenu gotovost ni hiljaditi deo koliko su oni uništili naših tenkova, strela, igli, zolja, osa i svega drugog i to ni za šta”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Parizu.

Zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost suština politike Srbije

Predsednik Srbije izjavio je da su zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost, doneti kada je počeo sukob u Ukrajini, su suština naše politike, sve ono za šta se borimo – nezavisnost i poštovanje stava Srbije, a da toga možemo možda da se odreknemo u slučaju da “bukvalno imamo Damaklov mač nad glavom”.

Vučić je u Parizu to rekao odgovarajući na pitanje da li je sada trenutak da uvedemo sankcije Rusiji i podsetio da je danas skoro 270 dana od kada je počeo sukob u Ukrajini i da je, posle četiri dana, izašao u javnost sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *