Rešavanje problema aerozagađenja prioritet i u ovoj godini

Jedna od najkapitalnijih investicija  grada Valjeva, svakako je zaštita životne sredine, odnosno rešavanje problema aerozagađenja. Jer, Valjevo  i dalje čeka da stigne gas, kako bi najveće kotlarnice u gradu izvršile konverziju.

Velika sredstva poslednjih godina uložena su u proširenje mreže za toplovod, kako bi se mnoga ložišta, koja su bila veliki zagađivači, ugasila i prevela na eko derivate. I ovu godinu, kao i prethodnu, obeležiće veliki projekti  kada je u pitanju  JKP Toplana Valjevo.

“Svi kapitalni projekti prošle godine išli su preko grada Valjeva, dok smo mi iz Toplane bili tehnička podrška. Glavi projekat bio je gasifikacija kotla od 50 megavata, koji je do sada bio na mazut. Sada smog a osposobili da bude na gas. Drugi veliki projekat je takozvani “Železnička ulica”, jer od ove ulice, preko Vojvode Mišića pa sve do Nacionalne službe za zapošljavanje, gde u startu treba da ugasimo tri velika ložišta, a to su Zavod za javno zdravlje, Istorisjki arhiv i služba za zapošljavanje. I već sada mogu reći da imamo prijave od strane par zgrada, koje se nalaze na ovom potezu, koje žele da se priključe na centralno grejanje. Ovo je veoma bitno za grad, jer ćemo tako priključiti i kasarnu”, kaže  za INFO 24 Janko Gagić, direktor JKP „Toplana „ Valjevo .

I u ovoj  godini gradska Toplana ima puno planova, a najbitniji je realizacija projekta “Suvoborska.

“Tu imamo dve zgrade koje grejemo i tu je kotlarnica na ugalj. To je trebalo da bude urađen prjekat grejanja na pellet, ali smo  se odlučili za nešto sasvim novo, a to je nabavka jedne kontejnerske kotlarnice, tako da ćemo pored ove dve zfrade, na novo grejanje priključiti i Drugu osnovnu školu, vrtić i poštu, što je nekih novih odo 12.000 kvadrata prostora za grejanje. Isto tako, u ovoj godini predvideli smo rešavanje problema   u naselju za još jednu školu, vrtić i parohijski dom, gde ćemo za njihove potrebe za grejanje nabaviti još jednu kontejner kotlarnicu. Nabavka istih je mnogo jeftinija, nego prelazak vrelovoda preko Kolubare, a efikasnost iskorišćenja je zaista na zavidnom nivou. Mislim da će ovo ujedno biti i pelcer  za grad Valjevo, s obzirom da znamo da grad u kotlini  i da vrelovod za mnoga naselja nije adekvatno rešenje.  Ovako ćemo sasvim spremno dočekati gas. I da ne brinu građani Valjeva, kada gas dođe, cena neći biti mnogo veća,  već prihvatljiva za sve”, naglašava Gagić.

I dalje ostaje pitanje kako rešiti  pitanje  nekoliko desetina hiljada individualnih ložišta, koji su jedni od glavnih zagađivača vazduha u Valjevu i da li ih je moguće  ubediti  da se narednih godina prebace na gas.

“Situacija je takva da je ne možemo rešiti sa gradskom Toplanom, jer mi sada grejemo oko 400.000 kvadrata, a toplana ima kapacitet da greje million kvadrata. Mi prvo treba da ubedimo vlasnike stanova iz zgrada pored kojih je vrelovod prošao, da se priključe na njega. I to je što se Toplane tiče. a što se tiče individualnih domaćinstava, i njihovo opredeljenje bi moralo da bude za gas, ali svako će tražiti svoju računicu, pa ćemo videti. Ali, ako ćelimo ekologiju i čistiji vazduh u gradu i naše zdravlje pre svega, onda se ugalj mora polako izbacivati, kaže  Janko Gagić, direktor JKP „Toplana „ Valjevo.  

Gagić podseća da su i grad Valjevo i država učinili mnogo toga po pitanju subvencija za nabavku kotlova, stolarije i izolacije, i da će se tako nastaviti i u narednom period. Tvrdi da će graejanje na  gas sigurno biti isplativo, ako se bude vodilo računa o energetskoj efikasnosti.

Podsetimo, fabrika Krušik trenutno radi idejno rešenje za prelazak njihove kotlarnice na kombinovani gas, što će Valjevu jako značiti, jer su oni jedan od najvećih zagađivača. Inače, izgradnja gasovoda visokog pritiska do privredne zone planirana je do kraja ove godine, a nakon toga kreće druga faza – gasifikacija grada, što će doprineti da mnoga individualna ložišta pređu na ekološki prihvatljivo gorivo. Samim tim, doći će do smanjenja aerozagađenja u Valjevu, kažu iz Gradske uprave Valjeva.

Nada Dželebdžić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *