GRADSKE TEME: Divčibare i Zlatibor spremni za predstojeću zimsku sezonu

U susret zimi i novogodišnjim praznicima, zimski  turistički centri već su počeli sa pripremama za prijem mnogobrojnih turista. I ove zime će, prema najavama, jedni od najposećenijih svakako biti Divčibare i Zlatibor. Tim povodom gosti emisije Gradske teme bili su Ana Marković, direktorka TO Valjevo i Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Jesenji raspust za srpske osnovce i srednjoškolce ovim turističkim centrima doveo je mnogo turista, a Divčibare se mogu pohvaliti posetom preko cele godine.

„Zaista preko cele godine imamo puno turista, pa je tako bilo i sada za vreme jesenjeg raspusta. U principu, to su sve domaći turisti, a mi zaista dosta ulažemo u Divčibare, što je i dovelo do porasta broja gostiju za oko 10 posto. Znači, kod nas se turizam razvja uzlaznom putanjom, a sada nam slede pripreme za zimsku sezonu. Radi se na pripremama za ski staze, imamo još jedan novootvoreni hotel i najbitnije je to da se kod nas gradi, jer su ovoj planinini godinama nedostajali kapaciteti“, kaže Ana Marković, direktorka TO Valjevo.

Pandemija korona virusa doprinela je umnogome da se promeni svest naših turista, i da se shvati da je zdravlje pre svega na prvom mestu, pa tako su i prošle i ove godine srpski turisti za odmor birali domaće destinacije. A najviše je napredovao zdravstveni turizam, gde i Zlatibor i Divčibare zaista imaju šta da ponude.

„Na Zlatiboru ovih dana ima oko 25.000 gostiju, svi lokaliteti rade i mi koristimo ovaj period da se pripremimo za zimsku sezonu, koja je na vratima već. Turistima će i ove zime biti dostupni svi zimski sportovi, poput skijanja, sankanja, klizanja, radiće mnoge ski škole, a naravno, i gondola će ove zime biti u funkciji. Očekujemo da će ove zime dnevno na Zlatiboru boratviti više od 30.000 gostiju“, kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Svakako je najbitnija promocija turističkih destinacija, pa tako i Divčibare i Zlatibor tokom cele godine predstavljaju, na razne načine, svoje lepote. Tu su vikend akcije, razne akcijske ponude hotelskog smeštaja, ali i predstavljanje ovih destinacija preko granice. Važan faktor za promociju su razne turističke agencije, koje su, na primer, na Zlatiboru dovele do toga da turista može za deset dana provedenih na ovoj planini, da ima deset različitih odlazaka na mnoge lokalitete.

„Naš turista može u toku svog odmora da ima deste jednodevnih izleta, da poseti mnoge lokacije, kako kulturne, istorijske i sve druge, i ne samo na teritoriji opštine Čajetina, već u celoj Zapadnoj Srbiji.  Jer, upravo mi na Zlatiboru smo generator razvoja turizma u ovom delu Srbije, jer smo najposećenija turistička lokacija i imamo najveći broj hotela i ostalog smeštaja, što čini ponudu od oko 40.000 ležaja., različitih kategorija“, naglašava Živanović.

Ne stajemo na ovome, kaže Živanović, već se i dalje ulaže. Svakako, pored decenijske investicije – Gold gondole, čeka se dolazak autoputa do Požege, što će mnogo skratiti vreme putovanja turista, ali i aerodrom Ponikve.

I Divčibare se grade poslednjih godina, pa je tako izgradjeno nekoliko novih hotela. I još je potrebno kapaciteta, jer ova destinacija postaje jedna od najtraženijih.

„I mi gradimo puteve, kako bise do nas brže dolazilo. Ulažemo i u ostalu infrastrukturu, poput vodovoda, kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda. Gradimo, razvijamo se, ali čuvamo i životnu sredinu“, kaže Ana Marković.

Predstavnici i Divčibara i Zlatibora pozivaju sve turiste da predstojeću zimsku sezonu i novogodišnje praznike provedu u Srbiji, na ovom lokalitetima, a šta to ova dva turistička centra nude, pogledajte u emisiji Gradske teme, u produkciji mreže INFO 24.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *