U Mionici lokalni izbori, bira se 39 odbornika

 

U opštini Mionica održavaju se lokalni izbori na kojima 10.987 birača sa pravom glasa bira 39 odbornika za novi saziv Skupštine opštine.

Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije Gorana Rangelova, sva birališta su otvorena u sedam, a birači će moći da iskoriste svoje građansko pravo do 20.00 sati.

Ukupno 37.316 birača u Negotinu moći će da bira između šest izbornih lista, čiji će se kandidati boriti za 45 mesta u lokalnoj skupštini. Pored Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, na izborima će učestvovati i Srpska radikalna stranka, opoziciona Narodna stranka, koalicija NADA, Zdrava Srbija i Savez 90 Zelenih.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže za Tanjug da lokalni izbori u Negotinu i Mionici nemaju veliki politički značaj za nacionalni nivo i protiču bez političke neizvesnosti, imajući u vidu stabilnost podrške koju ima vladajuća koalicije, kao i bojkot većeg dela opozicije.

On ocenjuje da je u nešto većoj meri zanimljivo pratiti izbore u Negotinu jer učestvuje Narodna stranka koja je bojkotovala izbore 2020. godine, a indikativno je i pratiti nastup SPS koji u Mionici izlazi s radikalima kao opozicijom, a u Negotinu s naprednjacima.

Prema Klačarovim rečima, izborna kampanja je protekla relativno mirno i monotono pa, kako kaže, nije realno očekivati da će se ponoviti situacija iz nekih ranijih izbornih procesa.

Klačar dodaje da to ne isključuje određene nepravilnosti usled niskih kapaciteta institucija i njihove pasivne uloge u izbornom procesu, ali su lokalni izbori, posebno u Negotinu, i test koliko je opozicija spremna da iskontroliše izborni dan”

Na izbore, inače, prvi put izlazi i stranka “Savez 90 zelenih Srbije”, a reč je o organizaciji koju predvodi Đura Vlaškalić, nekadašnji član DS. U Savezu su još i nekadašnji poslanik Goran Čabradi sa svojom Zelenom strankom, kao i bivši funkcioner LDP-a Nenad Milić.

Kaže da je ove izbore više zanimljivo pratiti iz ugla netom završenog međustrančkog dijaloga da bi se videlo da li se i na koji način implementiraju dogoverene mere.

Na lokalnim izborima, podsetio je Klačar, nema nezavisnih posmatrača pa će uvid u stanje na terenu i kvalitet izbornog procesa biti slabiji u poređenju sa nacionalnim izborima a odgovornost lokalnih institucija veća.

 

/FOTO: Dejan Marković/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *