U ponedeljak 39. Izložba priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu

 Regionalna izložba goveda simentalske rase održaće se u Lajkovcu tradicionalno na Krstovdan, u ponedeljak 27. septembra, na prostoru budućeg Agrobiznis centra (Vojni krug). U katalog 39. Izložbe priplodnih goveda simentalske rase KOLUBARA 2021. upisano je 117 najboljih grla kolubarskih stočara,  odabranih na području opština Lajkovac , Mionica Ljig , Ub i Valjevo.

Dolazak proizvođača sa priplodnim grlima planiran je od 9 do 10 časova, ocenjivanje grla počinje u 10.30  časova. Svečano otvaranje izložbe planirano je za 12.30 časova, nakon čega će od 13 časova uslediti proglašenje pobednika i dodela nagrada.

Komisija za ocenjivanje grla je u eminentnom sastavu: dr Vlada Pantelić – Institut za stočarstvo Zemun Polje Beograd, dr Radivoje Đurđević – SVC “Velika Plana” i dr Radosav Vujić – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

Na tradicionalnoj izložbi “simentalca” u Lajkovcu ocenjuju se grla u tri kategorije: junice, prvotelke i krave. Pored šampionskih nagrada u svim kategorijama, novčane i robne nagrade sleduju i za tri pratilje u svakoj konkurenciji, za apsolutnu šampionku, za najbolju kolekciju grla, najboljeg stočara iz lajkovačke opštine i niz drugih nagrada.

Generalni pokrovitelj 39. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo i Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase.

Zbog pandemije, prvi put je prošle godine izostalo održavanje stočarske izložbe u Lajkovcu. Organizacija je i ove godine prilagođena epidemiološkim okolnostima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *