Usluga Dnevnog boravka za decu, omladinu i odrasle osobe  sa telesnim invaliditetom i intelektualnim teškoćama

Od 2015.g. prostor je proširen za još 100 kvm, adaptiran  zahvaljujući sredstvima odobrenim kroz projekat ,,Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama,, finansiranim od strane Delegacije EU, koji smo realizovaloi partnerski sa KARITAS Valjevo.

Opremanje prostora nameštajem i sredstvima za sport i rekreaciju obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.Proširenjem prostora, stekli su se uslovi za proširenjem korisničke grupe.Prethodnom Odlukom o pravima iz socijalne zaštite,  usluga Dnevnog boravka se odnosila na decu i mlade, a nakon proširenja prostora Odluka je izmenjena i dopunjena tako da se korisnička grupa odnosi na decu, mlade i odrasle osobe uzrasta do 42 godine, koje imaju telesni invaliditet, intelektualni i višestruki poremećaj.

“Godišnja prisutnost se ustalila na 30 korisnika,  što je podrazumevalo i dodatno zapošljavanje stručnih radnika i saradnika za direktan rad sa korisnicima. Na osnovu rešenja Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, Odeljenje za inspekcijski nadzor je donelo rešenje za dobijanje licence br 501, propisana Zakonom o socijalnoj zaštiti, za pružanje usluge dnevni boravak”, naglašava Suzana Momčilović.   

Inače, usluga Dnevnog boravka finansira se iz budžeta grada,  u iznosu od 12,5 miliona dinara. Roditelji ne participiraju u ceni usluge.

“Pomoć lokalnih privrednika je povremena, namenska, u smislu nabavke paketića za praznike, doniranje (prečišćivača za vazduh, dozera za dezinfekciju, tende, didaktički materijal, lap top računari i slično), a pojedinci povremeno uplate sredstva koja su simbolična i uglavnom žele da ostanu anonimni”, kažu iz udruženja Naši snovi.

Osim Naših snova,  postoje još tri lokalna  udruženja koja se bave decom sa smetnjama u razvoju na teritoriji grada Valjeva.

 

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Valjeva,  u okviru projekta “Bez prepreka”  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *