Ustoličen Episkop valjevski g. Isihije Rogić

Svečani čin ustoličenja izabranog Episkopa valjevskog g. Isihija Rogića, obavljen je danas u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Pre Svete Arhijerejske Liturgije dočekan je Patrijarh srpski g. Porfirije i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, nakon čega je Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao novoizabrani Episkop valjevski g. Isihije Rogić, uz sasluživanje više arhijereja SPC, sveštenstva i sveštenomonaštva.

 

Svetom Arhijerejskom Liturgijom, potvrđen je izbor novoizabranog Episkopa valjevskog g. Isihija, odnosno uvođenja u tron Eparhije valjevske.

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković prisustvovao je Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji, kao i predstavnici opština Kolubarskog okruga, pripadnici vojske, policije, predstavnici javnih ustanova, ali i brojni građani koji su došli da dočekaju novog Episkopa.

 

Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i Marijana Savić Simić, šef Kabineta Ministarstva pravde, koja je u ime ministarke pravde Maje Popović i u svoje lično ime, čestitala ustoličenje novoizabranom Episkopu valjevskom g. Isihiju Rogiću, poželela dobro zdravlje i izjavila da duboko veruje da će uspešno i mudro nastaviti rad na duhovnoj obnovi i širenju jedinstva, dobrote i ljubavi, na radost i dobrobit Srpske pravoslave crkve i svih njenih vernika.

 

Svetu Arhijerejsku Liturgiju uveličali su brojni horovi. Pevali su hor sveštenika i bogoslova pod upravom protonamesnika Branka Čolića, Mešoviti crkveni hor “Hadži Ruvim”, dečiji crkveni hor, Kamerni hor “Emanuil”, kao i hor “Koviljskih monaha”.

Nakon ustoličenja Episkopa valjevskog g. Isihija Rogića, usledila je molitva za vladiku Isihija, nakog čega je novoizabrani Episkop valjevski izgovorio besedu.

 

 

Vladika mohački Isihije je na dužnost episkopa valjevske eparhije izabran na ovogodišnjem majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto počivšeg episkopa Milutina.

Na mnogaja ljeta, Preosvećeni Vladiko Isihije!

Biografija novoizabranog Episkopa valjevskog g. Isihija

Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike. U periodu od 1987. do 1991. godine, studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo današnji Patrijarh srpski g. Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, da bi u monaški lik bio postrižen rukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, na praznik Sretenja Gospodnjeg 1995. godine. U čin jerođakona je rukopoložen od tadašnjeg Episkopa jegarskog i igumana koviljskog g. Porfirija, 18. jula 1999. godine, a nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jeromonaha. Dostojanstvom arhimandrita odlikovan je 21. novembra 2014. godine i, na predlog igumana i koviljskog bratstva, postavljen je za namesnika koviljske obitelji.

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Isihija (Rogića), za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački. Vladika Isihije izabran je za Episkopa valjevskog na ovogodišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Beogradu.

Episkop Isihije govori engleski i ruski jezik.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *