Državna sekretarka ministarstva poljoprivrede posetila Valjevo

Poljoprivreda I krediti za poljoprivrednike, ali I ulaganje u infrastrukturu u ruralnim područjima bile su teme  državne sekretarke Jelene Blagojević u poseti našem gradu

U delegaciji grada koja je razgovarala sa državnom sekretarkom bili su pored gradonačelnika Lazara Gojkovića I  član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Branko Vuković, Dragomir Vitorović, predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu, Dragan Kuzmanović, direktor „Agrorazvoja“ i Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetotavne stručne službe.

„ Smeo bih slobodno da kažem da smo mi prešli sa reči na delo i da smo dokazali koliko nam je ulaganje u poljoprivredu  bitno. Videli ste i samo novac koji je opredeljen u budžetu grada Valjeva to pokazuje. Ono o čemu smo još danas imali prilike da razgovaramo su pozivi koje će Ministarstvo raspisati i gde smo svakako kao lokalna samuoprava zainteresovani da učestvujemo, IPARD 3 projekti, koji se odnose na ulaganje u ruralnu javnu infrastrukturu koja je jako važna. Svakako ćemo ovu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede podići na jedan mnogo viši nivo“, rekao je gradonačelnik Gojković.

Nakon sastana održanog u Gradskoj upravi državna sekretarka je  obišla i Udruženje odgajivača „Ovca i vuna“, a potom i poljoprivredno gazdinstvo Jelene Pavlović u Gornjoj Bukovici.

Kako je najavila ključna stvar u narednom periodu je realizacija kredita koji je dogovoren sa Svetskom bankom, a koji je popularno nazvan “50,40,10”. „Ova skraćenica podraazumeva  50% bespovratnih sredstava, 40% kredit koji će mali i srednji poljoprivrednici moći da podignu kod komercijalnih banaka po povoljnim uslovima i 10% je samo učešće. Ono što je vama važno za lokalnu samoupravu jeste da se očekuje usvajanje krajem godine IPARD 3 programa, gde postoji jedna nova mera 6 – ulaganje u javnu ruralnu infrastrukturu. Tu će lokalne samouprave moći da iskoriste povraćaj od 100% prihvatljivih troškova i to je nešto što je veoma važno za grad Valjevo”, rekla je sekretarka Blagojević.

Ona je navela da će prvi poziv biti objavljen krajem aprila te I da se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, tako da će tu apsolutno svi sektori biti pokriveni i ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo. Na gradskim poljoprivrednim službama je da o svemu blagoremeno informišu poljoprivrednike .

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *