Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 18. marta

ZBOG VANREDNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

17.03.2021. Epidemiološka situacija COVID-19 bolesti u Valjevu u odnosu na prethodni dan više laboratorijski potvrđenih novoobolelih (prešlo 50), više pregleda COVID ambulanti DZ , manje pregleda u COVID puc Bolnice , manje na hospitalizaciji i respiratoru, više otpusta nego prijema, nije bilo smrtnih ishoda, manje vakcinisanih .

  • 227 Vakcinisanih osoba prvom ili drugom dozom (Sputnik V, Pfizer-BioNTech, Sinopharm).
  • 31 – laboratorijski potvrđen novooboleli .
  • 5329 –na kućnom lečenju i u bolnici
  • 0 – umrlo.
  • 0-završilo kućnu izolaciju –izlečeno.
  • 332 – pregleda u COVID ambulanti DZ.
  • 17– pregleda u COVID ambulanti OB Valjevo .
  • 6– prijema na hospitalizaciju.
  • 90 obolelih na hospitalizaciji u COVID delu OB Valjevo
  • 11-na respiratoru
  • 7 otpusta
  • 139– testirana(116 -DZ, 0– Bolnica i 23–ZZJZ Valjevo) .
  • 3 – zaposlena u zdravstvenim ustanovama u kućnom karantinu.

40 –zaposlena u zdravstvenim ustanovama u kućnoj izolaciji-lečenju.

Podaci ZZJZ u 13 časova, DZ i OB Valjevo u 21 čas dana 17.03.2021.

Inspekcijske kontrole sprovođenja protivepidemijskih mera ukazuju da se iste nepotpuno sprovode u pojedinim objektima u kojim se obavlja ugostiteljska delatnost i promet robe kao i u javnim službama.

Na teritoriji Okruga 17.03.2021. godine u svim opštinama i Valjevu je 74 laboratorijski potvrđenih novoobolelih. U Lajkovcu 3, u Osečini 5 , u Ljigu 7, u Mionici 12 i u Ubu 16 laboratorijski potvrđenih novoobolelih .

UKUPAN BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH OBOLELIH U VALjEVU OD POČETKA EPIDEMIJE JE 9026. UMRLO 188 OD SVIH UZROKA.

–U prvom talasu epidemije je obolelo 199 i umrlo 19 obolelih .

–U drugom talasu epidemije od 17.06.2020. do 08.10. je obolelo 995 i umrlo 13 obolelih.

-U trećem talasu od 08.10.2020. do danas je obolelo 7829 osobe, izlečeno 2393 i umrlo 156 ( od svih uzroka).

Oboleli su svih starosnih grupa sa različitih gradskih i seoskih područja, đaci, trudnice,zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu,školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i osobe iz kućnog karantina,što ukazuje na široku lokalnu transmisiju u radnoj i životnoj sredini u zatvorenom i otvorenom prostoru.

PREDLOG MERA :

1.VAKCINACIJA

1. Vakcinacija stanovništva u toku –vakcinalni punkt -HOTEL GRAND I CENTAR ZA KULTURU. Vakcinacija se sprovodi kod osoba uzrasta od 18 godina starosti, naročito za medicinsko osoblje i lica koja su u bliskom kontaktu sa virusom.

Primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od 2 do 4 nedelje sledećih vakcina :Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm i AstraZeneca u razmaku od 12 nedelja.

2.DA SVAKI POJEDINAC POVEĆA LIČNU ODGOVORNOST i kada je na kućnom lečenju ili kućnom karantinu , na radnom mestu, u zatvorenom i otvorenom, da ne organizuju i ne učestvuju na skupovima,proslavama i drugim okupljanjima brojnijim od 5 učesnika i ne boravi duže od 15 minuta u objektima gde nisu obezbeđene neophodne mere prevencije (distanca, maska,dezinfekcija…) kako bi zaštitila sebe i svoje najbliže i doprinela da zdravstveni sistem i drugi sistemi obezbede stalnu funkcionalnost;

DA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOM KARANTINU poštuju naložene mere rešenjem (ograničenje slobode kretanja,praćenje zdravstvenog stanja;

DA PREDUZETNICI, PRAVNA LICA I DRUGI POSLOVNI SUBJEKTI KAO I ZAPOSLENI DOSLEDNO sprovode sve naložene i predložene mere u poslovnim prostorijama;

Dosledno sprovođenje svih preventivnih mera u USTANOVAMA PREDŠKOLSKOG VASPITANjA I ŠKOLSKOG OBRAZOVANjA;

U JAVNOM PREVOZU obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila;

Sprovođenje mera zaštite U VERSKIM OBJEKTIMA I PRILIKOM VRŠENjA VERSKIH OBREDA;

Sprovođenje mera zaštite u KOZMETIČKIM, FRIZERSKIM SALONIMA, SALONIMA LEPOTE, FITNES CENTRIMA I TERETANAMA (MASKE I RUKAVICE, DISTANCA I DEZINFEKCIJA).

3.POJAČATI KORDINISANI INSPEKCIJSKI NADZOR GRADSKIH I REPUBLIČKIH INSPEKCIJA, PO PREDLOGU KORDINACIONOG TELA ZA INSPEKCIJE VLADE RS, A PO PROCENjENOM RIZIKU.

ZAŠTO PREDLOŽENO?

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

  • ODRŽAVATI DISTANCU,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM ,
  • JAVITI SE ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
  • AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVAJTE, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU,POVEĆAJTE VLAŽNOST U PROSTORIJI SA GREJANjEM?OVLAŽIVAČIMA,MOKRIM KRPAMA NA RADIJATORIMA, KUVAJTE VODU ITD.
  • Na snazi naredba

Naredba_16.03.2021.

Kolubarski Info

 

1 Komentar

  1. Vesper
    March 18, 2021 - 10:05 pm

    Ima li neki novinar da proveri kako je u Valjevu preko 5300 aktivnih slučajeva (“nisu izlečeni” stoji u tabeli zavoda).
    Da je poslednjih 20 dana bilo po 50 zaraženih (a nije, bilo je i manje) to bi bilo 1000 aktivnih slučajeva. Kako se onda dolazi do cifre od preko 5300? I u ovom izveštaju koji vi objavljujete svaki dan piše uglavnom 0 izlečenih.
    Do pre neki dan Valjevo je imalo više aktivnih slučajeva nego cela Vojvodina (bilo je oko 2800 u NS i oko 1000 u ostalim opštinama), nisam sigurna da li je tako na današnji dan, jer je NS zadnjih par dana imao dosta registrovanih.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *