Studenti arhitekture posetili Valjevo

Studenti master studija Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu su boravili juče u Valjevu, u okviru studijske posete.

Prema rečima njihovog profesora dr Zorana Đukanovića, između tri grada koja su im ponuđena da obrade u okviru predmeta Participativni urbani dizajn- Beograda, italijanske Peskare i Valjeva, bez dvoumljenja su se odlučili za grad na Kolubari.

 

Studente je najpre pozdravio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je izrazio nadu da će ideja koja je potekla od profesora dr Zorana Đukanovića i valjevske glavne urbanistkinje Jasne Mićić prerasti u uspešnu saradnju.

„Mi smo jako subjektivni kada pričamo o našem gradu i volimo da kažemo da je Valjevo najlepši grad u Srbiji. Ja ću ipak da budem objektivan i da vam kažem da ste u najlepšem gradu u Srbiji i da ćete se u to uveriti dok ga budete obilazili“, rekao je gradonačelnik.

Glavna urbanistkinja Jasna Mićić je rekla da je ideja nastala u komunikaciji sa profesorom Đukanovićem, koji je i član gradske Komisije za planove.

„ S obzirom da nam predstoji veliki rad na planiranju grada Valjeva, izmeni postojećih planova, ideja je bila da u saradnji sa vama dođemo do ideja, odnosno predloga za izradu projektnih zadataka. Moja želja je bila da vam predstavim kulturne institucije grada Valjeva, s obzirom da planiramo ove godine da konkurišemo na javni poziv Ministarstva kulture, koji se prvi put organizuje, a to je projekat koji se zove „Nacionalna prestonica kulture“. U projektu neće učestvovati Beograd i Novi Sad, tako da imamo veliku šansu“, rekla je arhitekta Jasna Mićić.

„Naš predmet Participativni urbani dizajn na Arhitektonskom fakultetu je program koji se bavi kadrovima, ali iznutra. Naš zadatak nije da dođemo, vidimo i odemo, već da razgovaramo sa vama i da nam vi date zadatak, ono što je vama važno, što vi mislite da je bitno, ili da je problem“, istakao je profesor Đukanović i izrazio nadu da će saradnja Grada Valjeva i Arhitektonskog fakulteta biti podignuta na još viši nivo, potpisavaljem sporazuma o saradnji.

Dosadašnja saradnja, veliki broj vrhunskih arhitekata koji su potekli iz Valjeva, kao i veliki značaj koji Valjevo ima u kulturi Srbije i kako je profesor Đukanović rekao Valjevu, kao kamenu temljcu kulture u Srbiji dokazuju da ima dosta prostora za saradnju, na obostranu korist svih i Valjeva i budućih arhitekata.

O Valjevu kroz istoriju, ali i najvažnijim institucijama kulture govorili su predstavnici ustanova kulture- Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Istorijskog arhiva, Narodnog muzeja i Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“. Kao domaćini sa studentima su bili i članovi Gradskog veća Vladimir Blagojević, Vladimir Mišković i Nenad Patijarević, koji su ih upoznali sa gradom, ali i planovima razvoja i projektima koji se pripremaju, a koji će promeniti izgled Valjeva i mapirati ga kao jedan od značajnijih centara u Srbiji.

Predstavnici grada Valjeva su razgovarali sa studentima i odgovarali im na brojna pitanja, koja će im pomoći u njihovom radu i obrazovanju.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *