Romska zajednica najveća manjinska zajednica u Evropi, ali istovremeno najranjivija

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnici Grada Valjeva obišli su danas romsko naselje u tom gradu i poručili da će učiniti sve što je moguće da se romskoj populaciju u Srbiji pomogne i omoguće bolji uslovi za život.

Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom za praćenje realizacije Nacionalne strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, rekla je da je obaveza svih da vode računa o svim građanima, a naročito osetljivim grupama.

Istakla je da to nije samo pitanje finansijskih sredstava, već i zajednički rad i borba sa stereotipima i barijerama koje postoje kada su Romi u pitanju.

Mihajlović kaže da dosta toga radimo zajedno u toj oblasti sa evropskim partnerima i da joj je drago što je EU naš prijatelj i po tom pitanju.

“Nije to samo pitanje novca već zajednički rad da se izborimo sa barijerama, ali i strašnim stereotipima sa kojima svi živimo. Ako smo zajedno u tom poslu – država, lokalna samouprava, uz podršku EU i NVO sektora, onda ćemo brže rešiti probleme. I moj poziv Romima i Romkinjama je da se ne ustručavaju, da traže da rade, da se obrate gradonačelniku i da ne dozvole da ih ubede da su drugačiji i da nemaju nikakva prava. A mi ćemo se potruditi da uslovi života budu bolji – da deca mirno idu u školu, da roditelji imaju posao”.

Mihajlović navodi da će se rešiti problemi kako u tom naselju u Valjevu, tako i nekim drugim naseljima.

“Ima gradova gde smo uspeli da napravimo bolje uslove, negde nismo uspeli i pred nama je još dosta posla”, rekla je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je pozvala Rome da se ne ustručavaju i da zatraže pomoć od gradske vlasti u vezi svega što im je potrebno i što misle da im pripada.

Navela je da uslovi za život te populacije treba da budu bolji, da deca nemaju probleme u školi i da se pokuša u tome da se stvore uslovi u preduzećima i omogući zaposlenje za one Rome koji nemaju posao.

“Danas smo se dogovorili da rešimo nekoliko pitanja u ovom naselju, ovde ima struje i vode, ali ono nije adekvatno za ljude koji žive ovde. Ovde živi više od 30 dece, potreban im je bolji život i uz pomoć programa koji radimo sa EU učinićemo sve, grad Valjevo napraviće aplikaciju i naći ćemo prostor i zemljište da sagradimo stanove”, rekla je Mihajlović.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je romska zajednica najveća manjinska zajednica u Evropi, ali istovremeno najranjivija i najviše diskriminisana.

Istakao je da EU ulaže velike napore da se njihov život učini boljim i ukazao na socijalnu isključenost i barijere u segmentu obrazovanja i stambenog zbrinjavanja koje postoje.

“Ako srušimo te barijere i omogućimo školovanje, poslove, krov nad glavom stvari mogu biti bolje, trudimo se da uradimo naš deo posla i za ove aktivnosti smo Srbiji donirali 30 miliona evra do sada”, rekao je Fabrici.

Naglasio je da ima napretka, da je sada više romske dece školama, da je više onih koji imaju stambeno pitanje rešeno, lična dokumenta.

Takođe, da je romskom naselju u Valjevu tokom vanrednog stanja usled kovida 19 Delegacija EU u Srbiju uputila pomoć za ublažavanje posledice pandemije.

Ističe da se uz saradnju sa centralnom i lokalnom vlasti mogu ostvariti pomaci.

Direktor Asocijacije koordinatora za romska pitanja Dragan Gračanin pohvalio je saradnju sa lokalnom vlasti i Vladom Srbije, kao i značajnu pomoć EU i dodao da je ta podrška veoma važna kako bi se ostvarili bolji uslovi za život Roma.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković zahvalio je Delegaciji EU na pomoći u projektima i dodao da će Grad učestvovati u svim projektima vezanim za socijalnu inkluziju Roma.

Naveo je da je u toku realizacija dva projekta za zapošljavanje, a da je pre samo nekoliko dana završen projekat “Živeti zajedno” koji se realizuje uz pomoć UNOPS-a.

Kolubarski Info / RTV / Foto: Ilustracija

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *