Kulturno istorijski spomenici u Osečini svedoci srpske borbe protiv okupatora

Pored evidentiranih i zaštićenih spomenika kulture, u Osečini postoje brojna spomen-obeležja podignuta u spomen poginulim ratnicima iz Prvog svetskog rata i boraca NOB-a i postradalom stanovništvu u oba rata.

Među njima su Spomen-kosturnica, spomenik borcima podgoričkog sreza i spomen-česma poginulim u ratovima 1991—1999 kod autobuske stanice, spomenik Ratnicima i civilnim žrtvama kod crkve, spomenik braći Nedić u centru mesta, ali  i Spomen obeležje na Bratačiću.

Spomen kosturnica i spomenici u Osečini

Spomen kosturnica u Osečini
Spomen kosturnica u Osečini, Foto: TO Podgorina

Na brdu iznad crkve 2006. godine je izgrađena spomen kosturnica borcima Prvog svetskog rata koji su izginuli u borbi na obližnjim položajima, ili umrli od epidemije tifusa koja je harala ovim krajem u zimu 1914. / 1915. godine.

“Osečina je bila jedan od centara lečenja obolelih. Posmrtni ostaci vojnika su premešteni iz okolnih grobova prilikom arheoloških iskopavanja koja su vršena tokom 2005. i 2006. godine”, objašnjavaju u Turističkoj organizaciji “Podgorina”.

Prilikom uređenja parka iz centra su izmeštena dva spomenika. Spomenik borcima poginulim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu se sada nalazi kod crkve. Spomenik partizanskim borcima Drugog svetskog rata se nalazi kod autobuske stanice.

“Prema lokalnom predanju spomenik su napravili italijanski vojnici – zarobljenici. Iz osvete su reljefu na spomeniku koji predstavlja partizana u borbenoj pozi dali lik Musolinija. Da li je Musolini decenijama “krasio” centar Osečine, procenite sami”, kažu u TO Podgorina.

Braća Nedić

Zastava braće Nedić
Zastava braće Nedić, Foto: TO Podgorina

Stara crkva u Osečini je poznata i po tome što je godinama bila čuvar herojskog simbola ovog kraja – zastave braće Nedić.

Braća Nedić, Gligorije i Damnjan, su bili hajduci i učesnici Prvog srpskog ustanka. Junački su poginuli, boreći se sa svojih 300 hajduka u boju na Čokešini (manastir kod Šapca), 16. aprila 1804. godine. Ovu bitku su istoričari nazvali srpskim Termopilima.

Centar Osečine je 2008. pretvoren u gradski trg kojim dominira spomenik Braći Nedić.

Spomen obeležje na Bratačiću

Spomen obeležje na Bratačiću
Spomen obeležje na Bratačiću, Foto: TO Podgorina

U selu Bratačić na brdu Šarampov u čast 200. godina od bitke iz Prvog srpskog ustanka podignut je spomenik u obliku ustaničkog topa Prote Mateje Nenadovića.

“Pobeda srpskih ustanika u ovoj bitci imala je odlučujuću ulogu u borbama za oslobađanje Šapca i Obrenovca, a kasnije i Beograda”, navode istoričari.

Spomenik je podignut 2006. godine. Posvećen je boju na Bratačiću koji je 1806. godine vođen protiv mnogo veće turske vojske pod vođstvom Hadži – bega srebreničkog.

“U boju su učestvovali istaknuti borci našeg kraja (Milić Kedić, Mihailo Nedić). U trnutku kada su srpski ustanici posustajali pojavio se prota Mateja Nenadović sa jednim topom i 60 konjanika. Povratio je moral srpskih vojnika koji su održali borbene položaje. Srbi su pobedili zahvaljujući lukavstvu. Pred glavni turski napad koji je trebao započeti noću ustanici su zapalili obližnje tursko selo Petrc. Turci su se uplašili misleći da Srbi dobijaju pojačanje i povukli su vojsku prema Soko gradu. Ovaj uspeh  olakšao je Srbima  pobedu u boju na Mišaru”, navode u TO Podgorina.

Svake godine na Ilindan, 2. avgusta, na ovom mestu se održava narodni višeboj “Izbor za harambašu Podgorine”. Pobednik na poklon dobija kovanu sablju i laskavi naziv Harambaša Podgorine.

Ovaj medijski sadržaj sastavni je deo projekta “Kulturno blago Osečine” koji je finansijski podržan od strane opštine Osečina. Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji Turističkoj organizaciji Podgorina.

Kolubarski Info / TO Podgorina / Foto: TO Podgorina

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *