Kulturno umetničko društvo “Braća Nedić” u Osečini neguje srpsku kulturnu baštinu i tradiciju

“KUD „Braća Nedić“ insistira pre svega na zadržavanju omladine u opštini Osečina, negovanju srpske kulturne baštine i tradicije, igri, pesmi i druženju”

 Kulturno umetničko društvo u Osečini postoji više od četiri decenije prvo kao KUD “Krušik plastika”, a od oktobra prošle godine prepoznatiljivo je pod nazivom KUD “Braća Nedić”.

“Posle duže pauze i neaktivnosti, 1. oktobra 2019. godine osniva se novo Kulturno- umetničko društvo „Braća Nedić“, koje okuplja sve dugogodošnje članove nekadašnjeg Kulturno-umetničkog društva „Krušik plastika“”, kažu u ovom društvu.

KUD “Braća Nedić” osnovano je na predlog grupe građana  na čelu sa tadašnjim direktorom Turisitčke organizacije “Podgorina” Svetozarom Gačićem i prijatelja i pokrovitelja društva  Zorana Nedića.

“Za vrlo kratko vreme KUD je vratio omladinu u društvo na probe i nastupe. Koreograf je i dalje Dragoman Medulović Proka, a za predsednika je izabrana gospođa Miljana Kostić. KUD „Braća Nedić“ insistira pre svega na zadržavanju omladine u opštini Osečina, negovanju srpske kulturne baštine i tradicije, igri, pesmi i druženju”, ističu u KUD “Braća Nedić”.

U proteklih godinu dana članovi KUD “Braća Nedić” imali su brojne uspešne nastupe. Izdvajaju gostovanje na prvom program RTS-a u emisiji “Šarenica” u decembru 2019. godine, kao i veliki ovogodišnji Božićni koncert za koji su se, navode, vredno i radno pripremali.

“Na  Božićnom koncertu je igralo više od 100 učesnika. Predstavljeno je 15 igara i više pesama, takođe u izvođenju KUD-a „Braća Nedić“. Brojni gosti upotpunili su program Božićnog koncerta. Te večeri predstavile su se sve četiri folklorne grupe: najmađa grupa od 5 do 11 godina, prvi izvođački ansambl od 12 do 25 godina, veterani od 25 godina i rekreativna grupa od 20 učenika”, s ponosom govore u KUD-u.

U januaru i februaru ove godine, društvo je gostovalo na Kopaoniku u hotelu „Zoned“, na predlog prijatelja i pokrovitelja društva Zorana Nedića.

U februaru ove godine bili su gosti na zavičajnom skupu “Osečina u Beogradu” organizovanom u hotelu Palas gde su se predstavili sa dve koreografije „Podgorska svadba“ i „Igre iz Šumadije“. Kultruno-umetičko društvo „Braća Nedić“  nastupa  i na Sajmu turizma u Beogradu.

KUD “Braća Nedić” sarađuje sa drugim kulturno umetničkim društvima u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj i Hercegovini.

Društvo je pripremalo i manifestaciju pod nazivom „Vaskršnje druganje“, gde je planirano okupljanje što većeg broja društava iz Srbije, Republike Srpske i Hercegovine ali je odložena zbog pandemije virusa korona.

Takođe, za vremena bez Kovida-19 odložena je planirana turneja u Rumuniji u mestu Tulca, luci na delti Dunava u Crno more, kao i nastup najmlađih članova sa svojim sjajnim koreografijama u Bugarskoj.

Ovaj medijski sadržaj sastavni je deo projekta “Kulturno blago Osečine” koji je finansijski podržan od strane opštine Osečina. Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji KUD “Braća Nedić” i predsednici društva Miljani Kostić.

Kolubarski Info / Foto: KUD “Braća Nedić”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *