Narodna biblioteka Osečina baštini vredna umetnička dela poznatih umetnika

Pored bibliotečko – informacione delatnosti, Narodna biblioteka u Osečini kao jedina ustanova kulture u opštini, obavlja i sve druge aktivnosti iz domena centara za kulturu, bioskopa, galerije. Ona je organizator svih kulturnih programa i manifestacija.

U okviru Narodne biblioteke Osečina postoji i Galerija. 

U galerijskom prostoru održavaju se raznovrsne  izložbe: slika, skulptura, fotografija, odnosno umetničkih dela u svim drugim tehnikama i načinima izvođenja (npr. performans telom, itd), potom knjige i  elementi tradicionalne kulture i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Umetnički savet galerije zaseda u  sastavu: dr Đorđe Stanojević, predsednik i članovi mr Branko Matić i Velimir Savatić.

U okviru rada Galerije Biblioteka organizuje likovnu koloniju  “Podgorina “

Prva likovna kolonija održana je 1997. godine u organizaciji JKP „Osečina“. Isto preduzeće bilo je organizator i druge likovne kolonije. Od 1999. godine do danas organizator kolonije je Narodna biblioteka Osečina. Za postojanja na koloniji je stvaralo nekoliko desetina slikara i skulptora, akademskih slikara, magistara slikarstva i umetnika amatera: iz Osečine, Beograda, Rume, Valjeva, Šapca, Podgorice, Aranđelovca, Loznice, Gornjeg Milanovca, Novog Sada, Inđije, Iriga, Tršića.

Narodna biblioteka Osečina baštini  vredna umetnička dela poznatih umetnika, različitih stilskih opredeljenja i ima preko 160  slika i tridesetak skulptura rađenih u drvetu. Umetnička dela nalaze se ne samo u Biblioteci, već i u drugim ustanovama, preduzećima i kod mnogih sponzora.

Slike i skulpture videla je ne samo osečinska javnost već i zaljubljenici u likovnu umetnost u Rumi, Beogradu, Loznici, Krupnju, Ljuboviji, Čačku, Valjevu i drugim mestima.

Ovaj medijski sadržaj sastavni je deo projekta “Kulturno blago Osečine” koji je finansijski podržan od strane opštine Osečina.

Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji Narodnoj biblioteci i direktorki mr Ani Vasiljević.

Kolubarski Info / Mirjana Aleksić / Foto: Kolubarski Info, sr.wikipedia.org

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *