Kulturni centar “Hadži Ruvim”: Susret tradicije, mladosti i avangarde

Lajkovački Kulturni centar “Hadži Ruvim” ima za cilj da promoviše kulturu ove opštine, ali i prati savremene tokove kulturnih metropola i drugih sredina sličnih njihovoj i iz njih crpi sve što je pozitivno, smatraju kulturno znalci i stavraoci iz tog mesta u dolini srednje Kolubare.

U Turističkoj organizaciji opštine Lajkovac, koja je registrovana kao ustanova koja ima za cilj da promoviše i pomogne očuvanje bogate turističko kulturne riznice opštine Lajkovac, dok su agencijski poslovi u drugom planu, navode da su ciljna grupa korisnika KC “Hadži Ruvim” građani svih životnih dobi sa posebnim akcentom na mlade.

Kao bi se zadovoljili različiti ukusi i interesovanja građana, KC “Hadži Ruvim” gaji programe koji omogućavaju razvoj kulture i umetnosti prateći savremeno stvaralaštvo i u isto vreme sadržaje koji ne dopuštaju da se zaborave tradicija, običaji, istorijsko nasleđe.

Zbog toga, pod okriljem Kulturnog centra deluje više sekcija: folklorni ansambl, mešoviti hor i baletska sekcija, kao i škola glume za mlade.

U ovom medijskom sadržaju predstavljamo vam ukratko prepozantljive sekcije i programe KC “Hadži Ruvim” o kojima ćemo narednih meseci pisati opširnije.

Folklorni ansambl

Folklorni ansambl ,,Hadži Ruvim“ Lajkovac, pod rukovodstvom Jelene Popović i Mihaila Petrovića uspešno predstavlja Kulturni centar i opštinu Lajkovac u zemlji i inostranstvu, uz pratnju orkestra Zorana Markovića. Članovi folklornog ansambla su razvrstani u tri starosne grupe: prvi ansambl, dečiji ansambl i ansambl veterana. 

Mešoviti hor

Mešoviti hor Kulturnog centra ,,Hadži Ruvim“, u cilju negovanja izvorne, crkvene i popularne muzike okuplja građane različitih generacija, koji pod rukovodstvom mr Uroša Stepanovića razvijaju svoj talenat i uspešno čuvaju od zaborava dragoceno narodno muzičko stvaralaštvo.

Baletski studio “Idea”

Uspešan rad u okviru Kulturnog centra ostvaruje  Baletski studio ,,Idea“ iz Obrenovca, koji iz godine u godinu okuplja sve više lajkovačkih mališana. Njihovi nastupi su veoma zapaženi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a samim tim i uspesi koje postižu na raznovrsnim domaćim i međunarodnim festivalima. Godine njihovog kvalitetnog rada posebno su obeležili nastupi na manifestacijama ,, Dani Lajkovca“ i ,,Ulica otvorenog srca“, a posebno je upriličen i njihov godišnji koncert.

Mala škola glume

Osim pomenutih sekcija, Kulturni centar na zadovoljstvo velikog broja talentovanih polaznika, iz godine u godinu, uspešno organizuje Malu školu glume, dramske radionice koje se održavaju svake subote tokom proleća i jeseni. Rezultati rada mladih glumaca prezentuju se publici na kraju svake sezone u vidu javnih časova.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Lajkovac u srcu Kolubarske ravnice” koji je finansijski podržan od strane opštine Lajkovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i afirmaciji opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji Kulturnom centru “Hadži Ruvim” i Turističkoj organizaciji opštine Lajkovac.

Kolubarski Info / Mirjana Aleksić / Foto: Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *