Kulturni centar “Hadži Ruvim”, ustanova koja objedinjuje sve programe kulture u Lajkovcu

Kulturni centar ,,Hadži Ruvim”  osnovan je 1993. godine kao javna ustanova koja objedinjuje sve programe kulture u opštini Lajkovac. 

Uspešno realizuje bogat i raznovrstan program koji zadovoljava različite ukuse i interesovanja lajkovačke publike. 

“Takođe, kontinuirano prati aktuelne teme, nova književna izdanja, pozorišni i bioskopski repertoar, kvalitetne umetničke izložbe čime omogućava kreiranje adekvatnih programskih sadržaja koji kod građana stvaraju kulturne navike i u njihovu svest ugrađuju kulturne vrednosti i norme”, ističu u Kultunom centru “Hadži Ruvim”.

Pod okriljem Kulturnog centra deluje više sekcija: folklorni ansambl, mešoviti hor i baletska sekcija.

“Kroz organizovanje sekcija iz različitih oblasti umetničkog izražavanja Kulturni centar omogućuje svojim građanima da se kreativno izraze, u skladu sa svojim talentima i interesovanjima”, navode u lajkovačkom Kultunom centru.

Kulturni centar ,,Hadži Ruvim“ je organizator i domaćin više tradicionalnih manifestacija: Dani Lajkovca, Dan opštine Lajkovac, Kolubarski vez, Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“, Poetsko – duhovni program povodom Vidovdana i  Ulica otvorenog srca Lajkovac.

Kulturni centar Lajkovac
Kulturni centar Lajkovac, Foto: Kolubarski Info

Kulturni centar raspolaže bioskopsko-pozorišnom salom sa 182 mesta i galerijskim prostorom namenjenom likovno-izložbenoj delatnosti. Osim prostorija za potrebe izvođenja kulturnih programa, članovima sekcija na raspolaganju je renovirana sala tzv. Stare biblioteke, kao i druge prostorije koje koriste građani u skladu sa svojim interesovanjima i aktivnostima u različitim oblastima umetničkog stvaralaštva.

“Kulturni centar svake godine nastoji da ponudi nove sadržaje u skladu sa iskazanim interesovanjem građana opštine Lajkovac i raspoloživim finansijskim sredstvima, pa u skladu sa tim periodično organizuje likovne, muzičke i druge raznovrsne radionice”, kažu u ovoj ustanovi.

Jedan od najvećih izazova Kulturnog centra u budućnosti jeste da svojim programima privuče što veći broj građana kojima treba probuditi želju za pozitivnim promenama u domenu kulture.

“Rad naše ustanove dodatno se unapređuje uspešnom saradnjom sa svim ustanovama koje se bave obrazovnom i kulturnom delatnošću, kako na teritoriji opštine Lajkovac, tako i sa ustanovama susednih i drugih opština”, zaključuju u Kulturnom centru “Hadži Ruvim”.

Ko je bio Hadži Ruvim?

Kulturni centar nosi ime Hadži Ruvima, arhimandrita manastira Bogovađa, rođenog u Babinoj Luci 1752. godine kod Valjeva, pod svetovnim imenom Rafailo Nenadović. Prema istorijskim podacima prvo obrazovanje stekao je u manastiru Dokmir, a potom se obrazovao po manastirima Fruške gore i u Sremskim Karlovcima. Bio je oženjen Marijom Simeunović i kao sveštenik je služio u Babinoj Luci. Posle Marijine smrti se zamonašio i kao monah dobija ime Ruvim. Godine 1784. odlazi na hadžiluk u Jerusalim, kada njegovo ime po povratku sa hadžiluka dobija prefiks hadži. 

Hadži Ruvim
Hadži Ruvim, Foto: Kolubarski Info

Hadži Ruvim razvio je značajnu slikarsku i rezbarsku delatnost, i bio je jedan od poslednjih velikih srpskih duborezaca i grafičara iz XVIII veka. Njegova umetnička delatnost predstavlja spoj srpske tradicionalne i evropske kasnobarokne umetnosti, i zato se može reći da je on odigrao značajnu ulogu u razvoju likovne kulture u Srbiji krajem XVIII i početkom XIX veka. Radio je drvorez sa izgledom manastira Krušedola u Sremu i scenama iz života Hrista i Bogorodice, a ukrasio je i mnoge knjige svojim crtežima perom, između ostalih ktitora manastira Bogovađe na Kolubari knezova Pavla i Jovana Velimirovića. Njihove likove je rekonstruisao na osnovu fresaka iz 16. veka. Vraća se u beogradski pašaluk nakon Svištovskog mira i 1795. godine  postaje arhimandrit manastira Bogovađa.

 

Grb Lajkovca, Foto: Wikipedia

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Lajkovac u srcu Kolubarske ravnice” koji je finansijski podržan od strane opštine Lajkovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i afirmaciji opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji Kulturnom centru “Hadži Ruvim”.

Kolubarski Info / Mirjana Aleksić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *