„Služba za pomoć u kući“ besprekorno funkcioniše i u vanrednoj situaciji

Pomoć starijima i odraslima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive, počela je u leto 2015. Kroz program “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu” uz budžet od 4,3 miliona evra realizovano je 28 takvih projekata pomoći među kojima i “Za više solidarnosti prema starijima – Klaster Kolubarskog okruga za uslugu pomoć u kući“.

Tokom projekta, Zajednički centar za socijalni rad “Solidarnost” za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica unapredio je životne uslove 137 starijih ljudi sa teritorije opština Ljig i Lajkovac. Takođe, obučeno je i licencirano 35 lica za pružanje usluge socijalne zaštite “Pomoć u kući”, nabavljena je oprema za negovateljice i kupljena su tri vozila za terenski rad. Vrednost projekta u kojem su učestvovali Karitas Valjevo, Zajednički centar za socijalni rad “Solidarnost” i opštine Ljig, Lajkovac, Mionica iznosio je 127.000 evra. Ove opštine su, po završetku projekta, obezbedile sredstva iz budžeta za nastavak pomoći starima.

Od 2016. godine, ovaj projekat je nastavila da finansira opština Ljig u saradnji sa Centrom za socijalni rad, a sve to u okviru „Službe za pomoć u kući“ koju čine tri negovateljice – gerontodomaćice i jedan stručni saradnik. Usluga socijalne zaštite, pomoć u kući, je namenjena odraslima i starijim licima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da samostalno obavljaju osnovne životne potrebe. Oko 40 starih i osoba iz marginalizovanih grupa koristi ovu vrstu pomoći na teritoriji opštine Ljig. Usluga je dostupna za stanovnike okolnih ljiških sela i obilaze se: Babajić, Belanovica, Veliševac, Jajčić, Kadina Luka, Kalanjevci, Lalinci, Liplje, Moravci, Paležnica i Poljanice.

O opravdanosti postojanja ovakvog vida podrške odraslima i starijima, kao i o promenama u životima korisnika najbolje govore njihove priče.

-Samo na njih mogu da se oslonim. Sada znam da imam lekove i hranu, da će mi doneti namernice koje su mi potrebne za svakodnevni život. Zahvaljujući njihovoj toplini i strpljenju puno im verujem i volim ih. Za gdinu dana promenilo se to što sam dobila dve ćerke.- rekla je jedne bake (85) iz sela Moravci kod Ljiga.

Druga baka iz sela Poljanice, takođe kod Ljiga, ima sličnu priču: „Živim u Poljanicama, daleko na brdu u kući bez vode, kupatila i kuhinje. Imam 82 godine. Muž mi je umro pre 8 godina i od tada sam sama. Zbog bolesti, najteže mi je bilo da kupim hranu jer peške ne mogu da idem, a do prodavnice ima 3-4 kilometara. Problem mi je i da održavam kuću i perem stvari jer vodu moram da nosim na rukama u kantama ili balonima. Užasan je osećaj kada ste gladni, a ne možete da odete da kupite hranu. Promenilo mi se zdravstveno stanje, zahvaljujući negovateljicama. Pijem lekove za pritisak i šećer, jer su me vodile kod lekara kod kojeg godinama nisam bila. Raspoloženija sam od kada me posećuju, imam svakog utorka s kim da se ispričam. Znam i da neću biti gladana.“

Treba napomenuti da se usluga redovno pruža i u vanrednom stanju, gerontodomaćice su neprestano na terenu i sve funkcioniše besprekorno. Od samog proglašenja vanrednog stanja, radi se i više sati nego inače i obavlja se više poseta korisnicima, ali se izlazi u susret i onima koji nisu korisnici ove pomoći, već su pozivom kontaktirali ovu službu za sve vrste pomoći, kako su čuli za nju od svojih srodnika, komšija ili drugih institucija. Negovateljice prilikom obilazaka i poseta dele svim starim licima na terenu zaštitne maske i rukavice koje je Opština Ljig obezbedila za svoje sugrađane. Takođe, pored ovih one redovno obavljaju i sve svoje svakodnevne aktivnosti i dužnosti oko najstarijih, idenje i čekanje u redovima u prodavnicama i apotekama, poštama i bankama… a kod kuće ih čekaju njihove porodice. Zato je izuzetno važno da se adekvatno zaštite i da isto tako zaštite i sve druge ljude oko sebe.

U ovoj situaciji, služba pruža i psihološku podršku svim starijim sugrađanima kako bi se osećali bezbedno i što lakše podneli izolaciju, dok negovateljice ličnim primerom i delima pokazuju solidarnost, požrtvovanost i hrabrost.

Služba opštini Ljig, koja je partner u nalaženju novih korisnika, maksimalno izlazi u susret. Takođe su saradnici kriznom Štabu i volonerima na području ljiške opštine dok traje vanredno stanje.

Za Kolubarski Info iz Ljiga, Andrijana Srećković / Foto: Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *