Valjevo nakon uvođenja vanrednog stanja

U Valjevu danas, prvog dana uvođenja vanrednog stanja, sve funkcioniše normalno. Osim škola i vrtića koje ne rade, uočljiva je veća gužva u prodavnicama, apotekama i ispred banki. Pijaca radi, ali je poluprazna, kao i ugostiteljski objekti.

Pitali smo jednog starijeg Valjevca šta misli o koronavirusu:

„Pa, ovu situaciju treba shvatiti ozbiljno i pridržavati se saveta stručnjaka i Vlade. Treba biti disciplinovan, a ja sam danas, ako stariji čovek, izašao van jer sam morao da idem na pregled i više neću izlaziti napolje“.

Inače, u valjevskim prodavnicama ima dovoljno namirnica svih vrsta – brašna, ulja, šećera, kafe. U apotekama malo je manja ponuda, nedostaju dezinfektivna sredstva, ali će, kako su nam rekli, stići u toku dana.

I danas je u Valjevu zasedao Štab za vanredne situacije, koji je naložio niz mera sa ciljem sprečavanja korona virusa.

  • Saobraćajnom preduzeću „Lasta“ je naloženo da svakodnevne polaske u gradskom i prigradskom saobraćaju održava po vikend režimu vožnje.
  • Ugostiteljski objekti na teritoriji grada Valjeva, u periodu trajanja vanrednog stanja mogu da rade od 8.00 do 20.00 časova, a u ugostiteljskom objektu ne sme boraviti više od 50 korisnika.
  • Naložen je prekid rada u svim sportskim objektima. Otkazane su sve sportske i kulturne manifestacije.

Gradska uprava Valjeva će uspostaviti situacioni centar, koji će raditi 24 sata, radi pružanja informacija i evidentiranja poziva starijih sugrađana za pomoć.

  • Načelniku Gradske uprave je naloženo da organizuje rad jedinice lokalne samouprave na način kojim će se ograničiti broj ljudi u prostoriji i strogo poštovanje higijensko-tehničkih mera.
  • Komunalna milicija i inspekcijske službe će nadzirati sprovođenje radnog vremena i ograničenja broja korisnika u ugostiteljskim objektima.

Sve podatke vezane za širenje virusa i broj obolelih, građani će dobijati preko nadležnik republičkih institucija, kao i preko sajta Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ – www.covid19.rs.

Dejan Marković / Kolubarski Info

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *