Vučić u Valjevu: Nećemo dozvoliti da Krušik propadne

“Nastavićemo sa velikim ulaganjima u Krušik i Valjevo. Kada govorim o velikim ulaganjima ne govorim o stotinama hiljada evra već o desetinama miliona evra i o tome će vas upoznati vaše poslovodstvo”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić radnicima nakon obilaska fabrike namenske industrije “Krušik” u Valjevu. Predsednik je najavio da će Vojska Srbije posebno uplatiti deset miliona evra za novi ugovor, kao i da će biti angažovana jedna od četiri najbolje kuće za forenzičku reviziju poslovanja.

Obraćajući se okupljenim radnicima predsednik je rekao da mu je na sastanku sa rukovodstvom preduzeća “došlo da iskoči iz kože”, jer je stanje teško.

“Država je spremna da uloži veliki novac da biste mogli da opstanete, da biste mogli da sačuvate svoj posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen. Moramo da imamo ljude koji znaju šta je budućnost, a ne za četiri meseca da ponavljamo istu priču”, istakao je Vučić. On je okupljenim radnicima obećao da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom, ali ih je zamolio da i oni pomognu državi i odgovornim ponašanjem potvrde šansu da opstanu na tržištu i razlog da postoje.

“Ne može da padne s neba. Taj novac morate vi da zaradite i mi ćemo da pomognemo da ponovo budete u potpunoj prilici da taj novac zaradite”, izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je objansio da je potrebna reorganizacija poslovanja i da nije cilj da “sipamo novac kao u bunar, već je naš cilj da zarađujemo novac”.
Predsednik se osvrnuo i na tzv. “aferu Krušik” rekavši da država nije uspela da sačuva Krušik od “raznih glasina”, kao i da su neki u okruženju počeli da preuzimaju ugovore od Krušika” naglasivši da ćemo se sa tim problemom suočavati nardenih godinu i po dana.

Foto: Info 24

“Ja hoću da vi ostanete da živite ovde, jer nam je Valjevo važno čvorište za opstanak i postojanje cele Srbije i zato ćemo nastaviti sa velikim ulaganjima u Krušik i Valjevo”, zaključio je predsednik države.

“Znam mnoge iz inostranstva koji su zainteresovani za uništenje naše odbrambene industrije, znam mnoge koji su zaradili na problemima sa kojima se Krušik suočavao. Naše je da im pokažemo sposobnošću, dobrim investiranjem posebno u raketni pogon, da napredujemo brže od njih i da možemo da ponudimo bolji proizvod evropskom i svetskom tržištu”, naglasio je Vučić.

Vučić je naveo da je spreman da razgovara o svim razlozima zbog kojih je Krušik došao u ovakvu situaciju, posle rekordne 2018. godne.

Holding kompanija “Krušik” u Valjevu zapošljava trenurno 3.100 radnika, a prosečna plata u januaru ove godine iznosila je 63.000 dinara. Podsetimo, na Krušik je tokom Nato agresije 1999. godine palo 170 projektila u dvanaest napada kada je uništeno preko 90 odsto postrojenja. Podignut iz pepela, dve decenije kasnije ova kompanija postaje je jedno od najpoželjnijih preduzeća za zaposlenje.

Predsenik Srbije je danas u Krušiku razgovarao sa poslovodstvom fabrike i najavio je susret i sa predstavnicima sindikata. U Krušik je došao u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, direktora BIA Bratislava Gašića i ministra finansija Siniše Malog.

Zanimljivo je da je ovo bio prvi Vučićev susret sa gotovo tri hiljade radnika Krušika nakon višemesečne isfabrikovane afere u vezi poslovanja ove fabrike od strane dela opozicije predvođene Đilasovim Savezom za Srbiju.

Info 24 / Marko Aćimović / Foto: Info 24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *