Arhivski depo među prvima u Srbiji koji na adekvatan način čuva dokumentaciju: Sigurna arhiva grada

Posle višedecenijskog i na loš način tretiranog odlaganja gradske arhivske građe, uređenjem 600 kvadratnih metara Arhivskog depoa u Grabovici, arhiva grada Valjeva se od sada čuva na jednom, zaštićenom mestu.

Arhiva nekada

Decenijama se gradska arhiva nalazila na više adresa, u raznim garažama i u podrumima, od kojih jedno bila i kotlarnica u Gradskoj upravi. U neuslovnim depoima bezbednost papira je bila ugrožena, a teško je bilo i pronaći tražena dokumenta.

Gradska uprava je prepoznala problem, odredila lokaciju, opredelila 20 miliona dinara za projekat adaptacije i rekonstrukcije objekta, pretvorivši ga u adekvatan i reprezentativan prostor za čuvanje svih dokumenata koji su nastali i proizašli iz poslovanja grada. Nakon dugog niza godina i insistiranja konačno su nadležni prepoznali potrebu i interes grada za prostorom za trajno čuvanje i zaštitu arhivske građe. Za poslednje tri godine na polju čuvanja, stručnog održavanja, sređivanja i obrade arhivske građe urađeno je više nego za proteklih 50 godina.

Arhiva sada

Do sada je uloženo 14 miliona dinara i objekat je opremljen po svim standardima, sa adekvatnom klimatizacijom, protivpožarnom zaštitom, koja podrazumeva suvo gašenje požara, kako bi se vredna arhivska građa grada sačuvala. U valjevskom Arhivskom depou se čuvaju dokumenta od 1938. godine do danas.

Čak su i novim zakonom o čuvanju građe predviđene novčane kazne za neadekvatno čuvanje i tretiranje građe, koje se kreću od 50.000 do dva miliona dinara. Međutim, grad Valjevo je i pre stupanja zakona na snagu, još 2018. godine prepoznao problem i sa ponosom se ističe da je valjevski Arhivski depo među prvima u Srbiji koji se na adekvatan način brine i čuva svu dokumentaciju.

Arhivska građa se po Zakonu o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti tretira kao kulturno dobro od opšteg interesa za Republiku Srbiju. U samom zakonu i stoji da je delatnost arhivske građe od opšteg interesa za Republiku Srbiju.

U narednom periodu cilj je da Valjevo uvede elektronsko arhivsko poslovanje i čuvanje arhivske građe u elektronskom obliku.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *