Da ostane dovoljno novca i za grad i za selo: Kredit za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića

Rekonstrukcija jedne od najznačajnijih gradskih ulica biće realizovana ove godine sredstvima iz kredita. Gradsko veće Valjeva je usvojilo predlog odluke da se Grad zaduži sa 150 miliona dinara, kako bi rekonstruisalo Ulicu Vuka Karadžića.

Razlog za uzimanje kredita je plan da se ova ulica uradi po najvišim standardima, kako i dolikuje ulici u kojoj se nalaze najvažnije republičke institucije. Na taj način će ostati više novca u budžetu grada za izgradnju i rekonstrukciju gradskih i seoskih puteva i ulica.

O važnosti rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića je u više navrata govorio i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, naročito u periodu kada je menjana vodovodna mreža u ovoj ulici. Ova gradska vlast namerava da rekonstrukciju ovako važne ulice uradi na najbolji mogući način, koji iziskuje dosta novca, pa je početak radova sačekao godinu u kojoj će biti obezbeđeno dovoljno nova.

Moderan i novi izgled važne gradske ulice će biti najbolji odgovor na zlonamerne kritike pojedinaca, koji su tokom prošle godine imali primedbe što su samo zakrpljeni delovi ulice koji su bili raskopani zbog zamene vodovodnih cevi.

Zvanično obrazloženje odluke da se Grad kreditno zaduži je što je u 2020. godini planirana realizacija brojnih značajnih investicionih projekata. Ukupan obim sredstava planiranih Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2020. godinu, nije dovoljan za finansiranje svih projekata grada u tekućoj godini. S toga je deo nedostajućih sredstava neophodno obezbediti putem kreditnog zaduženja grada na finansijskom tržištu.

S obzirom na to da je Valjevo grad koji spada među najmanje zadužene gradove u Srbiji, Ministarstvo finansija Republike Srbije dalo je saglasnost za kreditno zaduženje grada Valjeva za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda. U saglasnosti Ministarstva stoji da Valjevo ima neotplaćene obaveze po ranije zaključenim kreditima u iznosu od 14.532.728 dinara, što čini 0,48% u odnosu na ostvarene tekuće prihode u 2019. godini. Zaduženje Grada bi nakon uzimanja ovog kredita iznosilo svega 5,5% u odnosu na ostvarene tekuće prihode u 2019. godini. S obzirom na to da se planiraju tekući prihodi u 2020. godini za skoro 7% više nego prethodne godine, jasno je da ovaj kredit neće predstavljati opterećenje za javne finansije.

Planirani period otplate duga je 3 godine, ne računajući grejs period od godinu dana. Postupak izbora banke koja nudi najpovoljnije uslove kreditiranja sprovešće Komisija koju obrazuje Gradonačelnik grada Valjeva, koji će sa bankom koja ponudi najpovoljnije uslove, zaključiti gradonačelnik.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *