U Narodnom muzeju u Valjevu „Obrenovići i njihovo doba“

Originalnim tekstovima, slikama, fotografijama i drugim dinastičkim predmetima u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, a povodom Dana državnosti Srbije, otvorena je izložba pod nazivom „Obrenovići i njihovo doba“ koju su priredili zajednički narodni muzeji iz Valjeva i Aranđelovca i muzej Rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

Otvarajući izložbu Aleksandar Marušić, jedan od autora, rekao je da je obdareni državnik i diplomata, rodonačelnik dinastije Obrenovića, knez Miloš upornom borbom za priznavanje autonomije kneževine Srbije u odnosu na tursku vlast i donošenje prvog Ustava već tridesetih godina 19. veka postavio osnove srpske građanske države. Kroz skoro ceo 19. vek vladari iz dinastije Obrenovića teže da se stvorena kneževina Srbija u nacionalnom, državno-pravnom, društvenom, ekonomskom i kulturnom pogledu odvoji od Turske i bliže poveže sa razvijenim evropskim državama i saobrazi njihovom društvenom sistemu.

Posetioci izložbe koja će biti otvorena do kraja februara ove godine mogu da se upoznaju sa odlikovanjima u vreme dinastije Obrenovića, ali i šta je dinastija Obrenović uradila da Srbija dobije svoju monetu koju do tada nije imala, a u opticaju je bilo, čak,43 vrste kovanog novca. Srbija je tada uvela red u svoj novčani sistem i napustila turski način obračuna uvođenjem dinara, koji od 1875.godine postaje osnovna novčana jedinica.

U vreme dinastije Obrenovića selo Vrbica dobilo je naziv Aranđelovac, a Despotovica Gornji Milanovac.

Obrenovići su dali veliki doprinos u razvoja škllstva, zdravstva-izgradnjom banja, ali i u kulturi osnivanjem Narodnog pozorišta i današnje Srpske akademije nauka i umetnosti i drugih.

Ovo je, inače, posle deset godina ponovno uspostavljanje saradnje između narodnih muzeja Valjeva, Aranđelovca i Gornjeg Milanovca.

Kolubarski info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *