Sačuvati apoteke i radna mesta: Zbog problema u funkcionisanju Zdravstvene ustanove Apoteka „Valjevo“

Grad Valjevo je izašao u susret problemima u poslovanju Zdravstvene ustanove Apoteka „Valjevo“ kako bi sačuvali mrežu apoteka i redovno snabdevanje lekovima građana Valjeva, ali i radna mesta zaposlenih u ovoj ustanovi. Zbog toga će Gradsko veće uskoro formirati Komisiju za analizu poslovanja Apoteke i potom preduzeti sve neophodne korake kako bi sproveli javni poziv za izdavanje slobodnih kapaciteta u zakup i na taj način rešiti situaciju u Apoteci „Valjevo“.

Nakon donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti u aprilu 2019. godine, gradsko rukovodstvo je obavešteno od strane direktora i Upravnog odbora Zdravstvene ustanove Apoteka „Valjevo“ da postoje problemi u funkcionisanju i da su dugovi koji su se tada pojavili u Ustanovi došli na nivo 30, 40 miliona dinara prema dobavljačima, od kojih je najveći dug- 80% prema kompaniji „Feniks“.

Rukovodstvo Grada je obavilo razgovore sa glavnim menadžerima „Feniksa“ u dva navrata, u septembru i krajem novembra i tom prilikom su predstavnici lokalne samouprave pokazali spremnost da sarađuju s ciljem iznalaženja rešenja za Apoteku „Valjevo“ i otplate duga prema svim poveriocima.

Održan je sastanak sa predsednicima Nadzornog i Upravnog odbora i zaposlenima, na kojima su se predstavnici Grada upoznali sa stanjem u Ustanovi i predlozima za rešavanje. Utvrđen je predlog rešenja za Apoteku da se izdaju slobodni kapaciteti u zakup. U tom cilju će Gradsko veće doneti odluku o obrazovanju Komisije za analizu poslovanja Apoteke i potom preduzeti sve neophodne korake kako bi sproveli javni poziv za izdavanje slobodnih kapaciteta u zakup i na taj način rešili situaciju u Zdravstvenoj ustanovi Apoteka „Valjevo“.

Grad Valjevo neće prodati svoju Apoteku, nego će slobodni kapaciteti biti izdati u višegodišnji zakup i na taj način će biti rešen problem dugova. Sa zakupcem će se postići sporazum o preuzimanju zaposlenih koji će biti spremni da rade u novim uslovima.

Apotekarska delatnost se i sada odvija normalno i tako će biti i nadalje, s tim što će racionalizacijom mreže apoteke, one biti stavljene u funkciju pri seoskim ambulantama.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *