Sve veći budžet i podrška za kapitalne investicije u Valjevu i na Divčibarama

Valjevo je tokom prošle godine bilo veliko gradilište, a činjenice i brojke to potvrđuju više od bilo kakve interpretacije i ličnog utiska. Od 2017. godine iz godine u godinu se izdvajao sve veći novac za asflatiranje ulica i puteva iz budžeta Grada i Republike, preko JP „Puteva Srbije“. Od skoro 190 miliona dinara, koliko je izdvojeno u 2017. godini, stiglo se do 553 miliona dinara u 2019. godini. I kilometri puteva i ulica su se duplirali, pa je tako u 2017. godini asflatirano 23, a u 2019. godini skoro 46 kilometara.

Još ambiciozniji planovi postoje i za ovu godinu. Jedan od tri strateška projekta za Valjevo je opremanje Privredne zone. Grad je izdvojio 100 miliona dinara za izgradnju 2,5 km ulice i produženje ulice u drugoj fazi (1,5 km), kao direktne veze na saobraćajnicu Iverak-Lajkovac, čime će Privredna zona biti novom i kvalitetnom saobraćajnicom udaljena 18 km od Koridora 11.

U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije i očekuje se u ovoj godini početak izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, u dužini od 17 kilometara, čime bi se Valjevo i Privredna zona povezali sa auto-putem „Miloš Veliki“. Pred ovog strateškog projekta za Grad, vrednog 85 miliona evra, iz Nacionalnog investicionog programa vezanog za Valjevo finansira se i rekonstrukcija Opšte bolnice u Valjevu, čiji radovi, vrednosti 30 miliona evra, treba da počnu ove godine.

Pri završetku je projektovanje i radovi mogu uskoro da počnu na izgradnji razvodnog gasovoda od Beograda, preko Obrenovca, Uba, Lazarevca do Valjeva i dalje, dužine 205 km i vrednosti 61 milion evra, a potom i gasifikacija samog Valjeva, za šta je opredeljeno 21 milion evra. O značaju ove investicije za privredni razvoj, ali pre svega za smanjenje zagađenja vazduha u gradu, izlišno je objašnjavati.

Za rekonstrukciju Fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže je predviđeno 25 miliona evra, a za rekonstrukciju gradske vodovodne mreže je opredeljeno 2 miliona evra iz državnog budžeta.

Na Divčibarama je za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i primarne mreže planirano 2,6 miliona evra, što je potvrdio i predsednik Republike Aleksandar Vučić, prilikom nedavne posete, povodom otvaranja hotela „Crni vrh“, investicije porodice proslavljenog košarkaša Miloša Teodosića. Divčibare doživljavaju pravi bum, što potvrđuju i ovi praznici, jer beleže nezapamćenu posetu, pa su izvesna i ulaganja u infrastrukturu kako bi se kapaciteti ovog turističkog mesta podigli na još veći nivo.

Ovo je samo deo projekata za koje je novac već planiran u budžetima Republike i Grada. Godina koja je upravo počela biće u znaku završetka nekih projekata na koje se decenijama i godinama čeka. Jedan od takvih je i završetak Gerontološkog centra, za šta je potrebno 3,5 miliona evra.

Potrebno je da se posle 30 godina završi Južna gradska magistrala, dužine 5,5 km, čija je vrednost procenjena na 7 miliona evra. To bi omogućilo da se sav tranzitni saobraćaj od Rume i Šapca, Osečine, Loznice, Bajine Bašte i BiH koji sada ide kroz sam centar grada, preusmeri na novu saobraćajnicu, koja bi imala nadvožnjak preko pružnog prelaza i obuhvatila rekonstrukciju postojećeg puta.

Pored aktivnosti na rešavanju kapitalnih infrastrukturnih projekata koji su decenijama bili samo spisak želja, ovo gradsko rukovodstvo je konstantno u potrazi za investitorima, u saradnji sa republičkim institucijama. Tako su Valjevo u proteklom periodu posetili potencijalni investitori tri nemačke kompanije Colner Elektronik AG (elektronska industrija), SMP Automotiv i Fišer Automotiv (obe iz automobilske industrije), kao i jedne južnokorejske fabrike.

Ambiciozni i izvesni planovi i njihova realizacija ove godine, vratiće Valjevo na mapu najznačajnih srpskih gradova i omogućiće brzi razvoj i opšti napredak.

kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *