1.724 ulica u 78 naseljenih mesta dobilo svoje nazive

Nakon jednoipogodišnjeg rada Komisija za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta grada Valjeva uspešno je privela kraju ovaj odgovoran posao. Zahvaljujući tome, u 78 naseljenih mesta, nazive je dobilo 1.724 ulice, što sa ranijih 475 ulica Valjevo sa okolinom svrstava među veća mesta u Srbiji po broju ulica.

Pošto su Vlada Republike Srbije i Republički geodetski zavod odredili rok za ažuriranje adresnog registra za teritoriju grada Valjeva, Komisija je u septembru 2019. godine počela sa radom. U tome je, bar što se predloga za davanje naziva ulica tiče, imala veliku pomoć mesnih zajednica, kulturno – obrazovnih ustanova, sportskih organizacija i pojedinaca, kaže za Kolubarski.info Prof. dr Miroljub Ivanović, predsednik Komisije i član Gradskog veća. Prof. Ivanović posebno ukazuje na značaj davanja naziva ulica, posebno u vanrednim situacijama, kada intervenišu hitne službe – policija, hitna pomoć, vatrogasci – spasioci i dr. Do sada se često gubilo dragoceno vreme da se pronađe lokacija gde treba intervenisati, posebno noću. Sada će biti olakšano pronalaženje tačnog odredišta uz pomoć uređaja za globalno pozicioniranje (GPS).

Saznajemo da rad Komisije nije bio bez teškoća. U početku je često dolazilo do nesporazuma zbog ideoloških razlika, posebno kada se radilo o davanju predloga za nazive ulica. Primera radi, pred Komisijom se našao predlog da se dvema ulicama daju imena Majora Aleksandra Mišića i Majora Ivana Fregla. Da bi se nesporazumi otklonili zatražena je pomoć Vojnog arhiva Ministarstva odbrane i Instituta za istoriju grada Beograda. Oni su potvrdili da su, major Aleksandar Mišić, sin Vojvode Živojina Mišića i major Ivan Fregl, bili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, a da su ih Nemci streljali u oktobru 1941. godine. Time su sve dileme oko davanja naziva ulice bile otklonjene.

Ono što je posebno značajno je to da će na proleće početi postavljanje adresnih tablica i kućnih brojeva za koje je iz republičkih sredstava obezbeđen iznos od oko 800 stotina hiljada dinara. To praktično znači da vlasnici kuća neće plaćati troškove obeležavanja ulica, kao ni promenu podataka u svojim ličnim dokumentima.

Možda je zanimljivo pomenuti i to, da su mnoge ulice dobile nazive po književnicima, glumcima, naučnicima, sportistima, umetnicima i drugim poznatim ličnostima. Prihvaćeni su i predlozi naziva po geografskim pojmovima, po vrsti biljaka u nekom kraju, pa smo tako dobili ulice Bagremova, Breza, Brestova i slično.

J. Stojić / kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *