Gvozdenović: Urađeno je najviše za poslednjih dvadeset godina

Novogodišnji razgovor sa gradonačelnikom Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem.

Kraj je godine. Postalo je uobičajeno da se svode računi o tome šta je urađeno, šta nije i šta je moglo da bude bolje. To je i prilika kada se planira šta da se radi u dolazećoj 2020. godini, kako da se nadoknadi propušteno i donesu novi planovi.

To je bio povod za razgovor sa dr Slobodanom Gvozdenovićem, gradonačelnikom grada Valjeva, koga smo na početku razgovora pitali kako sa mesta na kome se nalazi vidi godinu koja ostaje za nama?

U političkom životu Valjeva sam od 2001. godine, što kao odbornik u više mandata, što kao poslanik i gradonačelnik. Bez lažne skromnosti tvrdim da, za poslednjih dvadeset godina u Valjevu nikad više nije urađeno u raznim segmentima života, nego ove godine. Moje obećanje na kraju 2018. da će 2019. Valjevo biti veliko gradilište dobilo je punu potvrdu i smisao. Ako pogledamo da smo radili desetine kilometara vodovodne mreže, asfaltirali 50 kilometara puteva u selima i ulice u gradu, izgradili jednu novu ulicu što je bilo u planu još pre 30 i više godina, a to je Ulica Mirka Obradovića, to najbolje potvrđuje ovu ocenu. Realizovali smo i višedecenijski projekat – završetak izgradnje OŠ „Milovan Glišić“. U svemu smo imali veliku pomoć Vlade Republike Srbije. JP „Putevi Srbije“ pomoglo nam je sa 1,5 miliona evra da asfaltiramo magistralne i seoske puteve. Taj novac smo racionalno utrošili, što najbolje potvrđuje primer sela Beloševac, u čemu smo imali veliku pomoć Darka Glišića, naglašava gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Činjenica, nastavlja Gvozdenović, da se tu nalazi nekoliko privrednih objekata, među kojima i potpuno nova fabrika za preradu drveta, najveća domaća investicija u Srbiji, potvrđuje da se vodi računa o interesu svih sugrađana, o ravnomernom razvoju grada i sela. Zadovoljni smo što je ostvarivanje ove grinfild (eng. Greenfield) investicije, opet uz napore gradske Vlade, koja pokreće privredne subjekte da proširuju svoje kapacitete i zapošljavaju nove radnike.

Naš zadatak je da stvorimo dobar poslovni ambijent, pre svega, kroz infrastrukturu, a kapital sam zna kako i na koji način da dođe do rezultata. Uvek smo bili za to da znanje, stručnost (polet) i vrednoća budu iznad svake politike, verske i druge pripadnosti. Za utakmicu sam ideja i pameti, tržišta i profita koji su uvek bili razumniji od hirova i ćudi politike, dodaje dr Gvozdenović.

Žao mi je što više nije urađeno na Divčibarama

Na pitanje, šta je to što je bilo planirano još da se uradi, a nije, dr Gvozdenović kaže:

Žao mi je što nismo stigli da uradimo više na Divčibarama, posebno kada se radi o infrastrukturnim objektima, širenju kanalizacione mreže i asfaltiranju ulica. Uteha je da smo kao gradska vlast omogućili da braća Teodosić dođu na Divčibare i izgrade sportsko – hotelski kompleks po evropskim standardima. Dolazili su na Divčibare i ranije zainteresovani investitori tražeći saradnju sa gradom. Dolazio je poznati teniser Nenad Zimonjić, ali za njegove predloge nisu imali razumevanja tadašnje vlasti. Ipak, uspeli smo, uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja, da uradimo dva kilometra kanalizacione mreže. To je samo početak infrastrukturnog opremanja Divčibara, o čemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 22. decembra na svečanom otvaranju hotela „Crni vrh“, podseća dr Gvozdenović.

U 2020. brza saobraćajnica, početak renoviranja bolnice…

U 2020. godini očekujemo, to je već sasvim izvesno, početak izgradnje brze saobraćajnice od Valjeva do Lajkovca (Iverak – Nepričava). Vrednost radova se procenjuje na oko 80 miliona evra. Time će Valjevo u potpunosti biti povezano sa autoputem „Miloš Veliki“. To će, uz opremanje Industrijske zone, značiti dolazak novih investitora iz Nemačke, kako je već najavljeno, i drugih. Investicije na Divčibarama u dolazećoj godini biće presudne za njihov ubrzani razvoj. Očekuje se i početak radova na rekonstrukciji zgrade Opšte bolnice Valjevo, zašta je u budžetu grada izdvojeno 5 miliona evra, dok je vrednost ukupne investicije 20 miliona evra. Ne bih optužio druge što posao na rekonstrukciji zgrade nisu završili ranije. Treba imati u vidu činjenicu da tokom proteklih 40 godina takvi projekti u Srbiji nisu realizovani, ali zahvaljujući predsedniku Vučiću krenulo se s mrtve tačke. Ne zaboravimo da su u Srbiji posle 5. oktobra 2000. godine zbrisane s lica mesta sve društvene firme koje su radile na takvim projektima. Sada je potrebno vreme i stručni kadar da se to uradi, ističe dr Gvozdenović.

Na pitanje, šta će biti sa ulaganjima u poljoprivredu, dr Gvozdenović kaže:

Ona su sada za pet puta veća u odnosu na 2016. godinu i iznose oko 45 miliona dinara, dok se za 2020. planiraju još veća sredstva. Treba imati u vidu da su ta ulaganja čak veća od ubranog poreza od poljoprivrede. Ulagaćemo znatno više u popravku puteva i izgradnju vodovodne mreže. Uspeli smo da sertifikujemo oko 200 hektara za proizvodnju organske hrane, a u toku je osnivanje zadružne mlekare u selu Poćuta, na čemu uveliko radi Dragan Tomić, ugledni poljoprivrednik iz sela Brezovice.

Opozicija vlada informacijama, a mi znanjem o aerozagađenju

Komentarišući poslednjih meseci sve češće polemike oko aerozagađenja u Valjevu, u kojima se optužuje gradsko rukovodstvo, dr Gvozdenović poručuje:

Problem aerozagađenja pretvorio se u političku temu i o tome posebno mnogo govori opozicija. To ne bi smelo da bude politička tema, već stvar zakona i struke. Oni vladaju informacijama, a ne znanjem i to je osnovna razlika u pristupu rešavanju problema. Mi smo na nekoliko sednica Skupštine grada razmatrali ovaj problem, organizovali smo javnu raspravu. Ozbiljno smo shvatili problem aerozagađenja i nastojimo da ga rešimo samo uz pomoć struke, objašnjava dr Gvozdenović.

Imamo, takođe, velikih primedbi na mesto gde treba graditi zgradu biblioteke. Projekat za novu zgradu biblioteke urađen je u vreme kada su na vlasti bili oni koji to sada kritikuju. Planirano je da to bude centar Duhovnosti (Hram, Centar za kulturu i biblioteka). Neki su taj projekat dobro naplatili. Bez obzira na to, mi ćemo otvoriti javnu raspravu, da građani još jednom ocene ono šta su tokom godina drugi predlagali i donosili odluke. Očekujem da će kritičari tog projekta, koji su stekli naknadnu pamet, doći na javnu raspravu i da kažu šta se to u međuvremenu promenilo, a tiče se njihovih novih zahteva. Stičem utisak da su oni za pobedu materije nad duhovnošću!

Kad već govorimo o kulturi, osvrnuo bih se i na saradnju sa medijima, sa onima koji to jesu i onima koji to nisu. Oni su u protekloj godini različito ocenjivali i vrednovali ono što smo radili, ali to meni lično ne smeta, jer mi ne živimo u Severnoj Koreji, već u jednoj evropskoj, demokratskoj zemlji. Valjevo je, inače, bilo dobro zastupljeno u nekim nacionalnim medijima, van Valjeva. Dovoljno je samo da pomenemo emisiju „Šarenica“ i druge priloge na televiziji, radiju, internet portalima…

Novinar Jovan Stojić i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, Foto: Željko Bošković

Izbori su dan kada narod sudi vlasti

Nezaobilazna tema novogodišnjeg razgovora sa dr Gvozdenovićem, gradonačelnikom Valjeva bila je i predstojeći izbori:

Izbori su dan kada narod sudi vlasti, smatra dr Gvozdenović i dodaje da, u Srbiji nema loših izbora ni dobre vlasti!

Prema onome što smo uradili, moji saradnici i ja u teškim uslovima, u borbi s prijateljima i neprijateljima, očekujem ubedljivu pobedu Srpske napredne stranke. Nismo se povinovali onima koji dolaze iz tamnih koridora moći. Bitno je da mi imamo poverenje glasača i naroda, a ne oni koji imaju neformalnu moć i novac stečen pod misterioznim okolnostima.

Gde ćete, g.dine Gvozdenoviću, dočekati novogodišnje praznike?

Novu godinu provešću sa sugrađanima, u Valjevu, kojima želim, pre svega, puno sreće, zdravlja i lepih trenutaka…

J. Stojić / kolubarski.info

Ostale vesti možete pročitati ovde.

2 Komentara

  1. Vesna
    December 30, 2019 - 2:54 pm

    👏👏👏

    Reply
  2. GANE
    January 8, 2020 - 1:14 pm

    LAŽOVČINO

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *