Krušik ne pravi razliku, ne vrši diskriminaciju niti favorizuje bilo kog kupca

Povodom sve učestalijih optužbi na račun HK „Krušik“ Valjevo, danas se saopštenjem za javnost oglasilo rukovodstvo korporacije.

U oružarskom svetu „Krušik“ je već 80 i više godina simbol ugleda, znanja, kvaliteta i poverenja. U njemu su oduvek bili sjedinjeni srpska pamet i moderne svetske tehnologije. On je najkompleksnija fabrika odbrambene industrije Srbije i predstavlja motor razvoja valjevskog kraja i celog tog regiona. U viziji naše odbrambene industrije „Krušik“ je prepoznat kao ključna fabrika koja će, pored klasičnog minskog i artiljerijsko – raketnog programa po kojima je poznat u svetskim okvirima, proizvoditi nova, savremena vođena raketna sredstva različitih tipova, što će mu garantovati značajan odskok od sadašnje konkurencije i što će „Krušik“ upisati na listu malobrojnih svetskih proizvođača ovih sredstava, kaže se na početku saopštenja za medije.

Zato Krušikovi kupci, naglašava se u saopštenju, kojih ima gotovo na svim kontinentima, uvek moraju dobiti robu vrhunskog kvaliteta. Sticanje poverenja kupaca zato je izuzetno težak posao i teško stečeno poverenje lako može biti izgubljeno, jer je konkurencija, koja na sve načine želi da ostvari tržišnu prednost, veoma jaka. Događaji poslednjih nedelja postavili su tako „Krušik“ u sam centar medijske pažnje i oni se i dalje stavljaju u funkciju dnevno – političkih rasprava. To govori da se preko pojedinih domaćih medija, u saradnji sa pojedinim medijima iz susednih zemalja, sprovodi šira organizovana kampanja sa ciljem urušavanja fabrika odbrambene industrije Srbije, među kojima je „Krušik“ najkrupnija i najznačajnija meta. Zato tekstovi, objavljeni u pojedinim glasilima, uz selektivno i tendenciozno iznetim podacima o određenim poslovima „Krušika“ nanose veliku štetu, ne samo ovoj kompaniji, već i celoj Republici Srbiji.

Sa idejom „rasvetljavanja uloge američke administracije u organizaciji lanca snabdevanja naoružanjem i vojnom opremom na Bliskom Istoku“, nakon što su izneta iz „Krušika“, javno su objavljivana dokumenta i slike pasoša zvaničnika i državljana iz SAD-a, Saudijske Arabije i UAE. To je nedopustivo u svim, a naročito u ovim poslovima, jer to nanosi ogromnu štetu reputaciji kompanije kao i kompletnoj srpskoj odbrambenoj industriji. Sve je to značajno pomoglo „Krušikovim“ konkurentima koji su, takođe, sarađivali sa američkom administracijom na poslovima proizvodnje i trgovine oružjem, ali njihovi interni dokumenti ili nisu bili dostavljeni autoru inicijalnog teksta ili namerno nisu objavljeni u medijima. Zato ovakvi tekstovi ne mogu biti prihvaćeni kao objektivni istraživački članci. U njima se navodi koliku bi zaradu ostvario „Krušik“ kada bi direktno isporučivao robu krajnjim kupcima, zanemarujući sve ostale faktore poslovanja koji utiču na kupčev izbor „Krušikovih“ proizvoda kod velike konkurencije. Svi takvi članci o navodnim zloupotrebama „otkrivenim“ od strane pojedinih istraživačkih medija naneli su nesagledivu štetu kompaniji „Krušik“, kao i većem broju njegovih kooperanata. Prvi negativni efekti već se osećaju i oni će se, prema našim očekivanjima, nastaviti.

„Krušik“ postaje i veliki svetski proizvođač raketa

U saopštenju HK „Krušik“ se posebno ističe da oni ne prave razliku, ne vrše diskriminaciju niti favorizuju bilo kog kupca. Svaki kupac koji donosi nove poslove, otvara nova tržišta, poštuje ugovorne obaveze u „Krušiku“ je dobrodošao. Prodajna cena pojedinačnog „Krušikovog“ proizvoda nije fiksna i zavisi, između ostalog, od ugovorene količine, tržišta na koje se isporučuje, isporuke drugih artikala kupcu, trenutnoj uposlenosti kapaciteta, što se utvrđuje prilikom svakog pojedinačnog ugovaranja. Kao i kod svakog proizvođača koji nudi široku paletu proizvoda, nema svaki artikal istu marginu profita po jedinci proizvoda i težište „Krušika“ je na prodaji proizvoda sa većom zaradom uz maksimalan profit, ali isto tako, i maksimalno poštovanje zahteva manje profitabilnih kupaca.

U javnosti su selektivno objavljene minimalne zarade koje je „Krušik“ po pojedinim ugovorima ostvario za jedan artikal, a izostavljeni su podaci za druge proizvode i modele prodate u paketu tim istim kupcima po istim ili drugim ugovorima zaključenim u istom periodu na kojima „Krušik“ ostvaruje značajnu zaradu.

Na kraju saopštenja se kaže da „Krušik“, pored programa minobacačkih mina, koji obezbeđuje veliki obim proizvodnje i veliku zaposlenost radnika, proizvodi i visokoprofitabilne rakete koje u bliskoj budućnosti treba da postanu i dominantan izvozni proizvod. Sve ovo govori da će „Krušik“ poslovati i dalje kao državna fabrika od strateškog interesa za Republiku Srbiju. Zato svi napadi pod maskom zaštite narodnih,  državnih ili nečijih drugih interesa iniciranih, bilo od strane konkurencije ili nedobronamernih i izmanipulisanih pojedinaca, nanose štetu svima, a time i „Krušiku“ i njegovoj reputaciji na svetskom tržištu. Zato se od javnosti i medija očekuje da poslovanje i kontrolu poslovanja „Krušika“ prepuste nadležnim organima i institucijama, kako je to zakonom i određeno da bude, to znači, poručuje se u saopštenju, da HK „Krušik“ ne treba da koriste za svoje dnevno – političke razmirice i liče promocije, jer ništa od toga ne pomaže rastu, razvoju i napretku „Krušika“.

J. Stojić / Kolubarski.info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *