Pričević: Na izložbu sa stadom od 65 hiljada ovaca

U selu Pričević, kod Valjeva, u nedelju 29. septembra održaće se treća po redu velika ovčarska izložba koja će okupiti najbolje odgajivače ovaca rase sjenička pramenka ne samo iz Valjeva već i iz okolnih opština.

Ovogodišnja izložba koju, pod pokroviteljstvom grada Valjeva, organizuje PD „Agrorazvoj – valjevske doline“ dočekuje se sa zapatom od 65 hiljada grla, od čega je preko sedam hiljada umatičenih. Povećanju broja zapata ovaca koji je do pre nekoliko godina, i pored idealnih prirodnih uslova, bio sveden na minimum doprinele su mere Vlade Republike Srbije i Grada Valjeva koji je značajna sredstva izdvajao za unapređivanje ove proizvodnje.

“Mi više nemamo potrebe da ulažemo značajnija novčana sredstva u obnovu zapata ovaca jer smo uspeli da razmenom između odgajivača taj broj povećavamo. Odgajivači su u obavezi da kroz period od tri godine vrate određen broj jagnjadi i ovaca koje dajemo u dalju razmenu. Na značajno povećanje broja ovaca uticale su i mere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje za svako umatičeno grlo odgajivačima isplaćuje po sedam hiljada dinara, izjavio je za Kolubarski.info Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.

Za plasman jagnjećeg i ovčijeg mesa za sada nema većih problema bez obzira na to što se značajne količine i dalje uvoze. Najveći problem predstavlja plasman vune koja se već godinama u ogromnim količinama koje se mere tonama spaljuje ili uništava na druge načine jer za kupaca za njenu dalju preradu skoro i da nema. Ako se ostvari mogućnost da se izgradnjom fabrike, kako se najavljuje, vuna koristi kao izolacioni materijal u građevinarstvu, problem plasmana bi bio rešen.

Tokom trajanja izložbe održaće se i festival jagnjećeg pečenja. Njegovi učesnici će pokazati umeće u pripremanju jagnjećeg pečenja i jagnjećeg gulaša. Ove specijalitete će moći da probaju i brojni posetioci „Ovčarske izložbe“ koji dolaze i da razgledaju izložbu najkvalitetnijih grla sjeničke pramenke.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *