Valjevska opozicija nema odgovor na rad gradonačelnika Gvozdenovića

Skupština grada Valjeva razmatrala je i usvojila Izveštaj o izvršenju budžeta grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine, a na dnevnom redu našao se i prvi ovogodišnji rebalans budžeta koji je takođe usvojen velikom većinom glasova. Uz usvajanje izveštaja o radu gradonačelnika za prošlu godinu, rasprava samo po ovih nekoliko tačaka trajala je duže od dva sata. Ipak, preovlađujuće mišljenje koje je moglo da se čuje sa skupštinske govornice glasi da opozicija nema odgovor na koncept rada gradonačelnika, kao i to da je umesto predloga ponudila niz uvreda.

“Vi nemate snage da kažete šta je dobro. Niste ništa pričali. Svojih pet minuta ste potrošili da diskreditujete jednog čoveka, a to govori o vama, a ne o njemu”, rekao je zamenik predsednika skupštine Mihailo Milutinović komentarišući izlaganje nezavisnog odbornika Ljubomira Radovića, i dodao da opozicija nema odgovor na koncept koji je izneo gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Milutinović je istakao i da ga raduje to što je na deo onoga što je gradonačelnik sa svojim timom uradio, Ljubomir Radović kao odgovor ponudio samo uvrede.

“Pričate ružno i vaspitavate decu. Vaši učenici ovo gledaju, gledaju roditelji i ja zaista ne znam kakav je njihov utisak uopšte o prosvetnom sistemu kada takvi u njemu imaju mesto”, zapitao se Milutinović i pozvao Radovića da poštuje tuđe znanje i tuđi rezultat.

“Hoćeš da dođeš na mesto čoveka koji je završio jedan od najtežih fakulteta i koji govori dva svetska jezika kao maternji. Možda i Vi govorite dva jezika, ali nisu svetski. I poštujte to. Poštujte tuđe znanje. Poštujte tuđi rezultat. Ne možete Vi govoriti sa nipodaštavanjem o čoveku koji je uvek na svoje ime i prezime obezbedio mesto u ovoj škupštini”, rekao je Milutinović.

Predsednik Skupštine Milorad Ilić takođe se uključio u raspravu reagujući na, kako je rekao, uvrede koje je Ljubomir Radović izneo na račun gradonačelnika.

“Ti si prvi tražio ovaj izveštaj gotovo šest meseci. Dobio si izveštaj. Isključivo si pričao o ličnosti gradonačelnika. Ništa o izveštaju. Time si izazvao da deo odbornika Srpske napredne stranke priča samo o tvojoj ličnosti. Sam si to tražio i izazvao. A ovde je tema izveštaj”, rekao je Ilić i podsetio da se o ličnosti Slobodana Gvozdenovića u Valjevu zna sve, te da je on kao takva ličnost pobedio na izborima.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Valjeva Radoica Rstić je rekao da nijedna ozbiljna kritika nije mogla da se čuje od odbornika opozicije, već samo uvrede. On smatra da kritika opozicije nije bilo baš iz razloga što je Izveštaj o radu gradonačelnika pun, kako je rekao, dobrih stvari.

radoica rstic
Radoica Rstić, Foto: Željko Bošković

“Ja ovu priliku koristim da čestitam i gradonačelniku i njegovim saradnicima iz Gradske uprave na zaista jednom iscrpnom izveštaju urađenom na gotovo stotinu stranica sitno kucanog materijala, gde sigurno ima dosta toga na čemu se može čestitati i gradonačelniku i njegovim saradnicima i Gradskoj upravi na rezultatima postignutim u 2018. godini”, rekao je Rstić.

Na izlaganje opozicije reagovao je i odbornik Srpske napredne stranke Viktor Mićić koji je ovo izlaganje nazvao “izlišnim” i ukazao na nekoliko činjenica koje govore u prilog tome da grad Valjevo, kako je rekao, definitivno funkcioniše bolje.

“Javna preduzeća nemaju problema sa servisiranjem svojih obaveza. Budžetski korisnici, i direktni i indirektni, imaju transfere na vreme. Sve svoje obaveze izvršavaju na vreme”, ocenio je Mićić, podsećajući i na završetak Šeste škole, kojim projektom su se, prema njegovim rečima, rešile dve stvari – školska deca su dobila reprezentativan objekat sa najvišim evropskim standardima, učilima, učionicama, prostorom itd., dok se zgrada stare Šeste škole ustupila na korišćenje Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica” i time umnogome rešio problem smeštajnih kapaciteta u vrtićima.

“Malo je gradova u Srbiji koji se mogu pohvaliti da su rešili, ili da će u bliskoj budućnosti rešiti, taj problem. To direktno mogu da, na neki način, zahvalim, ali nisam neko ko daje velike hvalospeve, ali svakako moram da ukažem i čast i da odam priznanje ovdašnjem i našem gradonačelniku”, rekao je Mićić.

Odbornik Srpske napredne stranke Milan Gajić rekao je da Ljubomir Radović iznosi laži i nebuloze, te da priča nepovezano. Podsetio je da je samo u 2018. godini asfaltirano 50 kilometara puta na šta je, kako je rekao, izuzetno ponosan. On je naveo primer i puta u selu Kovačice gde, kako je rekao, 40 godina nije urađen ni jedan metar asfalta, a da je ova gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Gvozdenovićem to uradila.

“Ja sam pažljivo slušao kritike opozicije. Ovde se na neki način sve svede na konstatacije stavki na prihodnoj i na rashodnoj strani. Valjda je poenta političke opcije koja je u opoziciji da atakuje na vlast i da dâ neku alternativu. Dakle, pročita se neka cifra, to se konstatuje, pa to sam mogao i ja da pročitam. Valjda je poenta da mi se kaže kada bi ti ili vi ili neko došao na vlast, kako bi vi određenu poziciju rešili. To je valjda poenta politike. Dakle, opozicija u tom smislu treba da bude konstruktivna, a ne da mi iščita taksativno na nekoj prihodnoj ili na rashodnoj strani kakve su pozicije”, rekao je odbornik Srpske napredne stranke Aleksandar Ranković reagujući na izlaganje opozicionih odbornika i podsetio da nisu sve kategorije budžeta uporedive.

aleksandar rankovic
Aleksandar Ranković, Foto: Željko Bošković

“Jedino što je uporedivo to su tekući prihodi. Oni su od vitalnog značaja, a oni čine 90 posto budžeta. Tekući prihodi su sa tendencijom stalnog rasta i, dakle, tu nema apsolutno mesta bilo kakvoj polemici. Ako je na poziciji poreza od dohotka, dobiti i kapitalnih dobitaka 753 miliona dinara u ovih prvih šest meseci, i ako je to za 69 miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu, to je ono što je pokazatelj”, objasnio je Ranković i dodao da ne vidi da bilo ko ima šta da zameri na tekućim prihodima, a oni su, kako je rekao, jedini merodavni.

Nakon rasprave, završna reč pripala je gradonačelniku dr Slobodanu Gvozdenoviću koji je podsetio na izuzetno nizak stepen zaduženosti gradskog budžeta od 0,7 odsto i dodao da je rebalans opravdan jer, kako je rekao, život i vreme to iziskuju.

“Koliko smo uspeli u svemu oceniće građani na sledećim izborima. Blizu su. Nema mesta nestrpljenju”, zaključio je Gvozdenović.

M.A.

2 Komentara

  1. July 24, 2019 - 8:19 am

    Sve sto je uradeno gradska vlast i gradonacelnik Dr Gvozdenovic nece odneti kuci. Odlicno a dokaz za to su drugi gradovi i Valjevo je za njih vise nego bolje.
    Samo napred ljubomora i laz su cudo!?

    Reply
  2. Ivana
    July 24, 2019 - 12:47 pm

    Koja opozicija?
    Spajic, Rafailo? Bu ha ha ha da su opozicija napustili bi kao DS skupstinu?

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *