Izveštaj gradonačelnika Gvozdenovića u četiri tačke

Skupština grada Valjeva usvojila je Izveštaj o radu gradonačelnika za 2018. godinu. Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović rekao je, podnoseći izveštaj o radu za prošlu godinu, da je on iscrpan i detaljan i naglasio da gradska vlada na čelu s njim ima svoj koncept u radu, a taj koncept, prema njegovim rečima, broji četiri ključne tačke – knjiženje gradske imovine na grad, celovito rešavanje problema, jačanje institucionalnih kapaciteta i jačanje uprave.

Gvozdenović je rekao da je knjiženje gradske imovine izuzetno velik i kompleksan posao, ali i značajan i da se u tome već pomeraju stvari na taj način što se sve ono što je gradska imovina knjiži na grad.  Kao primer navodi Šestu i Sedmu školu i dodaje da se sve ulice koje se rade i rekonstruišu automatski knjiže na grad. Podseća da je sportska sala “Partizan” takođe prevedena u vlasništvo grada, a kao dokaz da se ovom poslu pristupilo ozbiljno navodi primer lokala u naselju Kolubara 2, što je, kako navodi, urađeno posle više decenija.

I za drugu tačku koncepta – celovito rešavanje problema, prema rečima gradonačelnika, postoji više primera.

Među njima navodi sportsko-rekreativni park “Pećinu” gde je asfaltirano 3 kilometra pešačke staze, otvoren javni toalet i urađeni parking prostori u ulici Majora Ilića.

Brankovina je, kako ističe gradonačelnik, takođe dobar primer celovitog rešavanja proglema. On je rekao da je u Brankovini asfaltiran put oko samog spomen kompleksa, prilazi spomen kompleksu, prilazi školi, a uknjižena je i replika kuće Nenadovića. Uz to, dodaje, u Brankovini se počelo sa radom na izgradnji cevovoda kako bi se rešio problem vodosnabdevanja za šta je obezbeđena podrška ministarstva na čijem je čelu Branko Ružić.

I selo Pričević može da se pohvali, kako je istakao, zaokruženom putnom infrastrukturom. S tim u vezi navodi put Beloševac-Mrčić, koji je, uz rešeno pitanje vodosnabdevanja, dobar osnov da se i u tom kraju stanovnicima pruži solidna infrastruktura i kvalitetni uslovi za život.

skupstina grada valjeva dr slobodan gvozdenovic
Usvojen Izveštaj o radu gradonačelnika, Foto: Željko Bošković

“Treća tačka koncepta je jačanje institucionalnih kapaciteta. Tu, pre svega, mislim na saradnju sa srpskom vladom i raznim ministarstvima, kao i sa Kancelarijom za javna ulaganja, gde smo dobili određena sredstva”, rekao je Gvozdenović i kao primer naveo dobijenih 70 miliona dinara koji su utrošeni na završetak ulice Ive Andrića i saniranje postojećeg klizišta, kao i na izgradnju primarne kanalizacione mreže na Divčibarama.

Gradonačelnik se pohvalio odličnom saradnjom sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i ministrom Ružićem, navodeći da su i ove godine već opredeljena sredstva za pomenuti cevovod u Brnakovini, ali i saradnjom sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović čije je ministarstvo, kako je rekao, izuzetno i životno značajno kada je u pitanju budućnost Srbije. “I tu smo dobili sredstva za odsek vantelesne oplodnje u bolnici, ali, isto tako, i za izgradnju jednog dečjeg igrališta u naselju Kolubara 2”, rekao je Gvozdenović.

Jačanje institucionalnih kapaciteta se, prema mišljenju gradonačelnika, ogleda i u projektima koje je grad Valjevo realizovao sa Evropskom unijom. Tu ističe zajednički projekat i sredstva dobijena za izgradnju kanalizacione mreže u romskom naselju Bair.

“Potpisan je ugovor za nabavku vozila i opreme za Javno komunalno preduzeće “Vidrak” u visini od 800.000 evra. Znači, negde četiri ili pet vozila različite namene će doći ovde kao donacija Evropske unije i to je ona saradnja koja nas i te kako interesuje i u budućnosti”, rekao je gradonačelnik i podsetio na “Exchange” projekat, takođe sa Evropskom unijom, za evidentiranje gradske imovine.

“Idejni projekat puta M4 mora biti gotov u septembru”

“Mnoge vlasti pre nas naglašavale su da je taj put važan, ali niko ništa sem lepih želja i punog džaka obećanja nije nudio. Idejni projekat mora biti gotov već u septembru”, rekao je Gvozdenović osvrćući se na put M4 koji Valjevo treba da poveže sa Koridorom 11.

“Predsednici mesnih zajednica koje se nalaze na trasi puta M4 su dobili uputstva da pronađu kolizije na tom prostoru koji prolaze kroz njihovu mesnu zajednicu i na taj način izbegnu mogućnost da se, sutra kada put prođe, desi na primer slučaj da čovek koji ima njivu na trasi tog puta mora 10 ili 12 kilometara da obilazi da bi došao do svoje njive”, istakao je gradonačelnik i dodao da je izrada planske i projektne dokumentacije u toku.

“Možda tempo nije onaj koji svi priželjkujemo, ali posao će biti završen”, zaključio je on.

Četvrta tačka u ovom konceptu predstavlja jačanje uprave.

Gradonačelnik je ovu tačku obrazložio time da je grad Valjevo, u odnosu na njemu slične po veličini i snazi, jedini grad koji ima jednu upravu. To je, po njegovom mišljenju, velika stvar jer nema preplitanja nadležnosti, što je bio slučaj kada su, kako je rekao, postojale dve uprave, i sa kojom je veoma zadovoljan.

U prilog ovoj tački naveo je normativne aktivnosti gradske uprave koje su, kako je rekao, i u prošloj godini bile žive. Tu se pre svega osvrnuo na donošenje Statuta grada Valjeva, za koji kaže da je donesen u zakonom propisanom roku. Gradonačelnik je tom prilikom odao priznanje statutarnoj komisiji i svim njenim članovima koji su vredno radili na izradi Statuta, ali i novog Poslovnika, čije će se donošenje, kako je najavio, naći pred odbornicima već na narednom skupštinskom zasedanju.

On je najavio i da će se dosta raditi na prečišćavanju tekstova svih odluka, kako ne bi bilo pravnih nedooumica.

Pored ovog koncepta u četiri tačke koji je obrazložio, gradonačelnik se osvrnuo i na druge stvari koje su, prema njegovom mišljenju, bile vredne pomena, a koje se odnose na 2018. godinu.

Podsetio je da je u 2018. godini Šesta škola dobila upotrebnu dozvolu i dodao da je preseljenje u novi objekat, čija je izgradnja trajala 20 godina, završeno u mandatu ove gradske vlade.

Kada je u pitanju brana Stubo-Rovni, gradonačelnik je rekao da je upotrebna dozvola “tu, pred nama”, i dodao da je Vlada Republike Srbije prepoznala značaj ovog hidrosistema zbog čega će se, kako je rekao, sredstva za ovo preduzeće naći u republičkom budžetu već za sledeću godinu.

Gradonačelnik je posebno naglasio da su sve ulice u užem centru grada rekonstruisane. “Tu, pre svega, mislim na ulice koje su se radile u 2018. godini, a to su Dušanova, Pantićeva, Majora Ilića, ali i ove godine je urađen deo ulice Vojvode Mišića, deo Hajduk Veljkove, urađena je i Nušićeva, a uradićemo i jedan deo Sinđelićeve kada budemo rekonstruisali duple trake. Nadam se da će do kraja avgusta i to biti gotovo”, rekao je on i dodao da je u toku i rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića.

“Što se tiče ulice Vuka Karadžića, počeli smo sa rekonstrukcijom najpre vodovodne mreže i zamenom azbestnih cevi, i ta ulica treba da zablista u punom sjaju, jer Valjevo je ozbiljan grad koji u Zapadnoj Srbiji zauzima prvo mesto. Videćemo na koji način ćemo izvesti rekonstrukciju te ulice. Odredićemo dinamiku radova tako da saobraćaj, život u ulici i u gradu ne bude zaustavljen, jer mnogi ozbiljni građevinci i projektanti kažu da je za tu ulicu potrebno 3-6 meseci”, istakao je Gvozdenović.

Gradonačelnik je rekao i da je urađeno oko 50 kilometara vodovodne mreže, a da postoje opredeljena sredstva i projekat za još 30 kilometara, za koje je izrazio nadu da će uskoro početi sa izgradnjom.

Ističe i da je urađena eksproprijacija na trasi novog puta koji povezuje staru i novu industrijsku zonu i dodaje da taj put košta više stotina miliona dinara, a kako bi mogao da odgovori svim izazovima i zahtevima saobraćaja. Gradonačelnik je rekao da se vode intezivni pregovori sa nemačkim i kineskim investitorima i da nije želja da dođu, kako kaže, “prljave” tehnologije, već nešto što je savremeno i za šta je nova industrijska zona i predviđena. “Uveren sam da će to biti dobar poslovni potez grada, ali za sve je potrebno vreme”, poručio je Gvozdenović.

Gradonačelnik se na kraju pohvalio i završenom prvom fazom regulacije toka reke Kolubare, rekavši da je to nešto što grad Valjevo stavlja na mapu Srbije. On je podsetio da su Gradska uprava i građani dali veliki doprinos, jer je morala da se izvrši eksproprijacija zemljišta na području vodotoka reke Obnice, koja je, podseća, bujični tok.

Najavio je rekonstrukciju starog teniskog igrališta na “Pećini”, ali i izgradnju još dva centralna gradska parkinga.

M.A.

1 Komentar

  1. GANE
    October 25, 2019 - 6:44 pm

    šta je sa drvoredom u Dušanovoj ulici

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *