Valjevo obeležilo Dan grada 20. mart

Svečanom akademijom na kojoj su uručene nagrade najuspešnijim pojedincima i kolektivima Valjevo je danas obeležilo 20. mart – Dan grada.

Svečanoj akademiji je prisustvovao veliki broj predstavnika gradskih i republičkih institucija, odbornici i funkcioneri grada Valjeva, ali i gosti iz Ambasade Rusije, ruskog grada Sočija, Zvornika, Malog Zvornika, Kosjerića, Lajkovca, Mionice, Uba, Osečine.

Dan Grada Valjeva
Dr Slobodan Gvozdenović © Željko Bošković

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović se obratio na početku akademije. „Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim danas na veliki jubilej 215 godina oslobođenja od turskog ropstva. Posebno pozdravljam gospodina Đorđa Milićevića, potpredsednika Skupštine Srbije, drago nam je da je ovde sa nama. Danas slavimo 215 godina od oslobođenja ovog grada od vekovnog osmanlijskog ropstva i danas je veliki jubilej za naš grad. Nije samo ovo vezano za Valjevo, ovaj jubilej i ovaj dan. Valjevo je istorijski grad, Valjevo je grad koji je duboko urezan u srpsku istoriju, Valjevo je grad koji je dao mnoge velikane! I u Prvom svetskom ratu su se ovde na ovim prostorima odvijale najznačajnije bitke od kojih je Kolubarska svakako najslavnija. Svakako Valjevo je i grad bolnica, jedna oda humanosti u kojem su se lečili i prijatelji i neprijatelji i Valjevo je grad gde se faktički prelomila srpska istorija u Prvom svetskom ratu.

U Drugom svetskom ratu sa ovih prostora je dignut prvi ustanak u okupiranoj Evropi. Draža na Ravnoj Gori, Žikica Jovanović u Beloj Crkvi podigli su pobunu protiv nemačkog okupatora. Posleratna istorija obeležila je jedan dinamičan period razvoja grada gde je svakako „Krušik“ bio nosilac svih onih privrednih aktivnosti koje su ovaj grad učinili jednim od najznačajnijih gradova u Jugoslaviji osamdesetih godina. Jugoslavija je stvorena čini mi se isključivo kao baj- pas za premošćavanje složenih vremena, spoljnih opasnosti i imala je svoj rok trajanja. Nakon raspada Jugoslavije doživeli smo i sankcije i bombardovanje i mnogo šta kroz šta je ovaj grad i ova država prošla. Današnji trenutak obeležava, čini mi se pored svih dosadašnjih politika koje su sprečavale građane da pronađu vlastitu meru koja bi ih čuvala od lutanja, od kolebanja između megalomanije sa jedne strane i prizemnosti sa mediokritetstvo sa druge strane. Ova današnja vlast, današnji trenutak je pobeda politike rada, politike realnih i dostojnih ciljeva i potvrda onog što svi misle da je politika veština mogućeg“, istakao je u svom obraćanju, gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Dan Grada Valjeva
Dr Slobodan Gvozdenović © Željko Bošković

U ime nagrađenih se obratio dr Miša Srećković, koji je dobio nagradu za životno delo. U svom obraćanju, on se osvrnuo na činjenicu da u Valjevu stasavaju brojne talentovane generacije, a da današnje nagrade to i potvrđuju.

„Iskoristio bih priliku da upravo mladim ljudima poručim da treba da sagledaju sve okolnosti u kojima živimo i da dobro razmisle koje su to prave vrednosti, kao i da odrede pravce svog delovanja, tako da svojim radom doprinesu da Valjevo bude što lepše, bogatiji grad, a život u njemu što udobniji. Nemojte mi zameriti, ali ovu nagradu posvećujem svojim unucima Nikoli i Maši sa željom da ceo svoj život provedu u Valjevu, kao što sam ja“, rekao je u emotivnom govoru dobitnik nagrade za životno delo dr Miroslav Miša Srećković.

U programu Svečane akademije je učestvovao Gradski mešoviti hor i Dečji hor „Abrašević“, kojim je dirigovao prof. Dragan Vasiljević, glumac Nebojša Milovanović je kazivao stihove pesme „Kad dođeš u bilo koji grad“ Matije Bećkovića. Obradu pesme „Elenor Rigbi“ od „Bitlsa“ izveo je sjajni kvartet „Žiksovci“ Muzičke škole „Živorad Grbić“, koji čine Sofija Živić i Bojana Vujić – violine i Jelisaveta Savić i Jovan Muratović – viole, a pod vođstvom nastavnice viole Milene Martinov Stojković. Voditeljka programa je bila glumica Angelina Lukić.

Dan Grada Valjeva
Svečana akademija povodom obeležavnja Dana grada © Željko Bošković

DOBITNICI NAGRADE GRADA VALjEVA

Godišnja nagrada za postignute rezultate u 2018. godini za privredu je pripala je kompaniji “Bosis”, a vlasnik i direktor komapnije Bogoljub Pantelić odrekao se novčanog dela nagrade i novac donirao udruženju “Rodi se na lepom mestu”. Za oblast poljoprivreda je nagrađen Dragoljub Dragojlović, za obrazovanje OŠ “Andra Savčić”, za oblast stvaralaštvo učenika i studenata nagrađen je Stefan Ž. Mitrović, u oblasti nauke i inovacije je nagrađen dr Dušan Ružičić, za zdravstvo dr Nebojša Stojaković, u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada sveštenik Milinko Jović, za zaštitu životne sredine dobitnik nagrade je dr Branka Miholjčić, u oblasti umetnost i kultura Ljiljana Isidorović. Za humanost je nagrađeno Udruženje “Rodi se na lepom mestu” i dr Nenad Dimitrijević, u oblasti informisanja i društvenog angažovanja dobitnik je Jovan Stojić, za očuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja dobitnik je KUD “Đerdan”, dok je godišnjom nagradom u oblasti sporta nagrađena mlada plivačica Maša Cvetković.

Dan Grada Valjeva
Novinar Jovan Stolić prilikom dodele nagrade grada Valjeva © Željko Bošković

Specijalnu nagradu za životno delo dobio je dr Miša Srećković, dok je nagrada za afirmaciju Grada pripala Društvu istraživača “Vladimir Mandić Manda”.

 

Dan Grada Valjeva
© Željko Bošković

 

Redakcija

2 Komentara

  1. Valjevac
    March 20, 2019 - 10:31 pm

    Svaka cast za organizaciju. Lepo se osecam kad vidim lepe slike Valjeva.

    Reply
  2. Gruja
    March 21, 2019 - 12:09 am

    Moje prelepo Valjevo. Nedostaje mi. Veli pozdrav od Gruje iz Belgije

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *