Preminuo je čuveni Marko Nikolić!

Glumac Marko Nikolić preminuo je 2. januara 2019. godine u 73. godini, potvrdila je na društvenim mrežama njegova ćerka Mina.

Nešto kasnije RTS je objavio da je, kako im je potvrđeno, glumac preminuo u KBC “Zvezdara”.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946, a glumu je diplomirao u Beogradu na FDU. U ranoj mladosti bavio se košarkom, fudbalom i biciklizomom, ali je osećao da je predodređen za scenu. Od 1970. bio je član Narodnog pozorišta. Iza sebe je ostavio preko stotinu uloga, a najviše ćemo ga pamtiti kao Gigu Moravca iz serije “Bolji život” i čuvenog vožda Karađorđa koga je glumio u TV-filmu “Karađorđeva smrt”, seriji “Vuk Karadžić” i predstavi “Vožd Karađorđe i knjaz Miloš”.


Prvu veliku ulogu, Klakera (takođe autentične ličnosti poput Karađorđa) ostvario je u filmu “Užička republika”, a igrao je i u drugim ratnim ostvarenjima. No, od sredine sedamdesetih počeli su da se snimaju filmovi koji se više bave ljudskim patnjama nego ideologijom, govorio je, “a i glumac je uverljiviji kad prepozna istinsku životnu priču”. Iza njega su ostali, pomenimo samo neke, i naslovi: “Devojački most”, “Petrijin venac”, “Dnevnik uvreda 1993”, “Montevideo, Bog te video”, “Za kralja i otadžbinu”…

Iza sebe je ostavio ćerke Senku i Minu i sina Nikolu. Ćerke žive u Beogradu, sin u Italiji. “Od njega imam i unuku Belindu koju nikada nisam video, ali nadam se da će se to uskoro promeniti”, izjavio je u martu.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *