Nova cena goriva niža i za 10 dinara

Cene goriva u Srbiji pašće do nove godine za oko deset dinara po litru u odnosu na to koliko su iznosile na početku novembru, najavljuju stručnjaci i vlasnici iz naftnih kompanija. Tako će benzin sa 159 dinara, koliko je koštao u prvim danima novembra, pojeftiniti na 147 dinara, a dizel sa 171 na 162 dinara.
Razlog za ovo osetno pojeftinjenje je pad cene sirove nafte na svetskoj berzi, ali i porast nivoa Dunava koji će omogućiti da gorivo ponovo stiže tankerima, što je mnogo jeftiniji način transporta od cisterni i vozova.

Vlasnik kompanije “Knez petrol” Srđan Knežević rekao je da cena goriva već nedeljama pada i da će se taj trend najverovatnije nastaviti i u narednom periodu.
– Benzin je od 5. novembra dp danas pojeftinio čak osam dinara po litru, sa 159 na 151 dinar, dok je cena dizela u istom periodu smanjena za pet dinara, sa 171 na 166 dinara. Verujem da će se ovakav trend nastaviti i da će do Nove godine i benzin i dizel pojeftiniti za dodatnih tri do četiri dinara po litru. To znači da će, ukoliko se situacija na tržištu drastično ne pogorša, benzin za Novu godinu biti jeftiniji čak 12 dinara po litru nego početkom novembra, a dizel devet dinara – rekao je Knežević, a potom otkrio razloge ovog drastičnog smanjenja cena benzina i dizela:

– Gotovo sva nafta u Srbiji se uvozi i stoga mi direktno zavisimo od cene barela na svetskoj berzi. Kada je ta cena rasla, i mi smo morali da podižemo cene na pumpama, a sada kada pada, mi spuštamo cenu. Naravno da se i nama isplati kada je manja cena, jer je to bolje za prodaju. Uz ovo, na cenu goriva utiče i transport. Prethodnih meseci nivo Dunava je bio izuzetno nizak i nafta nije mogla da dolazi tankerima, već smo morali da je transportujemo vozovima i cisternama, što je nekoliko puta skuplje. Sada ima više padavina, Dunav će porasti, tankeri će opet krenuti i to će velikim delom uticati na pad cene koji nas očekuje do Nove godine – kazao je on.

Predsednik kompanije “Nafta a.d.” Nebojša Atanacković objasnio je da je pad cene nafte rezultat stabilizacije na svetskom tržištu i “neuspelih” sankcija Iranu.

Dugoročna stabilnost

– Ovo što se sada događa primer je koliko je teško prognozirati bilo koje kretanje na tržištu nafte. Početkom meseca su svi pretpostavljali da će zbog najavljenih sankcija Iranu cena nafte znatno skočiti, a desilo se totalno suprotno i ona je osetno pala. Razlog za to je što je Iran nastavio da prodaje naftu svojim najvećim kupcima Indiji i Kini i jednom broju najrazvijenijih zemalja u Evropii samim tim su sankcije Amerike praktično fiktivne. Uz to su Iranci dobrim delom uticali na ovaj drastičan pad cene barela jer su maksimalno spustili cenu nafte kako bi uprkos sankcijama zadržali stalne kupce – kaže Atanacković.

On smatra da će cena nafte nastaviti da pada u 2019. godini.

– Ovako niska cena barela sirove nafte rezultat je stabilnosti na svetskom tržištu i to bi moglo da potraje. Uzto nema ni nekih velikih političkih turbulencija, osim ovog sukoba Ukrajine i Rusije, koji ne utiče na cenu nafte. Sve to ide naruku i ljudima u Srbiji jer su cene benzina i dizela na pumpama sve niže. Taj trend bi trebalo da se nastavi, pogotovo ako imamo u vidu da će transport ponovo moći da ide preko Dunava, što je najjeftinija solucija – tvrdi Atanacković.

Moguć pad i drugih cena

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da bi drastičan pad cene goriva morao da se odrazi i na pojeftinjenje velikog broja proizvoda.

– Ovo je sjajna vest za celu privredu i sve nas. Cena Goriva utiče i na cene svih ostalih namirnica koje se transportuju. Kada je gorivoposkupljivalo u prethodnom periodu i ostale cene su skakale. Zbog toga se sada sa punim pravom očekuje da pojeftini najpre transport, a potom i namirnice u prodavnicama. Nije realno očekivati da pad cena namirnica bude ekvivalentan padu cene goriva jer je to samo jedan činilac koji formira cenu – poručio je Madžar.

Pojeftinio i gas na 83 dinara

Srđan Knežević je otkrio i da je, pored pojeftinjenja benzina i dizela, u poslednje tri sedmice došlo i do pada cene tečnog naftnog gasa (TNG).

– Početko mesec gas je koštao 85, 9 dinara po litru, a sada je cena 83, 4 dinara, što je za 2, 4 dinara manje. To je značajno pojeftinjenje, pogotovo ako se ima u vidu da su marže na gasu minimalne i da mi tu imamo veoma malu zaradu – iskren je sagovornik.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *