Stipendije za 68 studenata i školski pribor za 273 učenika romske nacionalnosti

Grad Valjevo će ove godine stipendirati 68 učenika i studenata romske nacionalnosti, a u okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma danas je podeljen školski pribor za učenike osnovnih škola romske nacionalnosti. Dodele rešenja i podela školskog pribora upriličena je danas u Skupštini grada Valjeva i tom prilikom je predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva Radoica Rstić izrazio zadovoljstvo što se LAP za obrazovanje Roma već osam godina uspešno sprovodi u Valjevu.

„Grad Valjevo je u ovoj budžetskoj godiini za LAP izdvojio 3.685.000 dinara, od čega za stipendiranje učenika 2.545.000 dinara, za obezbeđenje užine za romsku decu koja pohađaju obavezni predškolski program 590.000 dinara, za kulturno – zabavne aktivnosti 150.000 dinara, isto toliko za nabavku novogodišnjih paketića, kao i 250.000 dinara za nabavku školskog pribora.
Obezbeđena su 273 kompleta školskog pribora i ovim nisu obuhvaćena samo deca romske nacionalnosti, već i deca iz drugih socijalno ugroženih porodica, a sve u saradnji sa školama, direktorima škola i pedagoškim asistentima, kojima se posebno zahvaljujem. Pribor će preuzeti pedagoški asistenti i podeliti ih deci iz svojih škola.

Realizacija učeničkih i studentskih stipendija za svu decu romske nacionalne manjine je još jedna lepa aktivnost, koju danas započinjemo. Ove godine za njih imamo dobre vesti. Od 74-oro koliko ih je konkurisalo, pravo je ostvarilo 68 učenika i studenata. Šest konkursnih prijava smo odbacili, jer nisu ispunjavali uslove, odnosno nemaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Valjeva. Ove godine imamo osam stipendija više u odnosu na prošlu godinu, što je dobra vest. Ova programska aktivnost se odvija u tri pravca. Prvi pravac je da se nagrade svi učenici osmog razreda osnovne škole, a koji su završili sedmi razred sa prosečnom ocenom 3,5. Ove godine imamo sedam takvih učenika, što je za tri više u odnosu na prošlu godinu. U narednih deset meseci će dobijati stipendiju grada Valjeva u iznosu od 3000 dinara mesečno. Svaki učenik koji upiše srednju školu, automatski ostvaruje pravo na stipendiranje. Ove godine je 50 učenika, što je za pet više u odnosu na prošlu godinu. Samo je sedam učenika koji su završili osnovnu, a nisu upisali srednju školu. Od njih sedam, tri su pohađala individualni program, ostali su se odselili iz Valjeva, tako da možemo slobodno da kažemo da skoro 100% učenika romske nacionalnosti koji završe osnovnu školu, nastavljaju svoje školovanje, a to i jeste osnovni cilj ovog Akcionog plana da dođu do svojih diploma i zvanja, kako bi se sutra lakše zaposlili i ostvarili svoja prava, kao i postali ravnopravni članovi našeg društva. Dobra vest je za srednjoškolce je da su povećane stipendije. Sada su 4000, u odnosu na prošlu godinu kada su bile 3000 dinara.

U ovom trenutku ima 11 studenata, što je isti broj kao i prošle godine. To je jako dobro, jer znači da se nije smanjio broj studenata. I tu su povećane stipendije, pa će umesto 6000, primati 7000 dinara.

Velika podrška grada Valjeva, na čelu sa gradonačelnikom dr Slobodanom Gvozdenovićem se nastavlja i ovaj plan će se sprovoditi i ubuduće. Radimo i na unapređenju LAP-a i on će se naći pred odbornicima Skupštine grada već u decembru, ali i neki drugi planovi iz prethodno usvojene strategije socijalne zaštite“, rekao je Radoica Rstić, predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *